Ένα… μειδίαμα προκαλούν οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς για τις τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό συνοδεύεται από ένα μικρό «ξέσπασμα» που περιλαμβάνει αρκετά «γαλλικά».
Ειδικά για εκείνες τις έρευνες που «προσπαθούν» να μας πείσουν ότι παραμένουμε φθηνότεροι από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Λες και αυτό, απαλύνει την πίεση που υφίσταται το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού.
Ή μετριάζει την οργή των καταναλωτών όταν επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ και αντικρίζουν τα ράφια. Εκεί, όπως λένε οι κακές γλώσσες χρειάζεσαι… υπογλώσσια.
Οι συγκεκριμένες έρευνες, χωρίς να υπονοούμε ότι πειράζουν τα στοιχεία αφού όπως ισχυρίζονται προέρχονται από επίσημες πηγές αγνοούν –εσκεμμένα ίσως (;) μια κρίσιμη λεπτομέρεια.
Το επίπεδο των απολαβών και τη χαοτική διαφορά που μας χωρίζει από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεν μιλάμε για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες συνδέθηκαν στο ευρωπαϊκό άρμα (παρότι και αυτές μας πλησιάζουν ταχύτατα…).
Είναι κάπως άστοχο (για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση) να συγκρίνουμε τις τιμές σε Ελλάδα και Γαλλία, ή και ακόμη και την Αγγλία.
Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μισθολογικό επίπεδο παραμένει… άπιαστο όνειρο.
Προς στιγμή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας της παρούσας ακούγονται περισσότερο ως αστείο, παρά ένας εφικτός στόχος.
Κυρίως γιατί οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν φαίνονται ικανές να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος.
Ήδη, υπάρχει αρκετή «γκρίνια» για την επιμονή της κυβέρνησης να προτρέπει σε αυξήσεις μισθών, για να προσελκύσουν ικανά στελέχη και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Λες και οι ίδιοι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να διατηρήσουν ή και να εντάξουν στο εργατικό τους δυναμικό, τους εργαζόμενους ταλέντα.
Τα αναρίθμητα επιδόματα που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και αργότερα, όταν άρχισε να φουντώνει ο πληθωρισμός (βλ. market pass, fuel pass) δεν είναι ικανά να μετριάσουν τη «ζημιά» που προκαλούν οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Είναι απλά, όπως λέει εύστοχα έμπειρος παράγοντας της αγοράς λάδι, στην πληγή της… ακρίβειας.
Latest News
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Το παράδοξο που συμβαίνει
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται