
Ένα… μειδίαμα προκαλούν οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς για τις τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό συνοδεύεται από ένα μικρό «ξέσπασμα» που περιλαμβάνει αρκετά «γαλλικά».
Ειδικά για εκείνες τις έρευνες που «προσπαθούν» να μας πείσουν ότι παραμένουμε φθηνότεροι από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Λες και αυτό, απαλύνει την πίεση που υφίσταται το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού.
Ή μετριάζει την οργή των καταναλωτών όταν επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ και αντικρίζουν τα ράφια. Εκεί, όπως λένε οι κακές γλώσσες χρειάζεσαι… υπογλώσσια.
Οι συγκεκριμένες έρευνες, χωρίς να υπονοούμε ότι πειράζουν τα στοιχεία αφού όπως ισχυρίζονται προέρχονται από επίσημες πηγές αγνοούν –εσκεμμένα ίσως (;) μια κρίσιμη λεπτομέρεια.
Το επίπεδο των απολαβών και τη χαοτική διαφορά που μας χωρίζει από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεν μιλάμε για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες συνδέθηκαν στο ευρωπαϊκό άρμα (παρότι και αυτές μας πλησιάζουν ταχύτατα…).
Είναι κάπως άστοχο (για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση) να συγκρίνουμε τις τιμές σε Ελλάδα και Γαλλία, ή και ακόμη και την Αγγλία.
Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μισθολογικό επίπεδο παραμένει… άπιαστο όνειρο.
Προς στιγμή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας της παρούσας ακούγονται περισσότερο ως αστείο, παρά ένας εφικτός στόχος.
Κυρίως γιατί οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν φαίνονται ικανές να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος.
Ήδη, υπάρχει αρκετή «γκρίνια» για την επιμονή της κυβέρνησης να προτρέπει σε αυξήσεις μισθών, για να προσελκύσουν ικανά στελέχη και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Λες και οι ίδιοι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να διατηρήσουν ή και να εντάξουν στο εργατικό τους δυναμικό, τους εργαζόμενους ταλέντα.
Τα αναρίθμητα επιδόματα που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και αργότερα, όταν άρχισε να φουντώνει ο πληθωρισμός (βλ. market pass, fuel pass) δεν είναι ικανά να μετριάσουν τη «ζημιά» που προκαλούν οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Είναι απλά, όπως λέει εύστοχα έμπειρος παράγοντας της αγοράς λάδι, στην πληγή της… ακρίβειας.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής