![CEOs: Ανησυχίες και προτεραιότητες για το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/CEOQuit3.jpg)
Παρά τις ανησυχίες για ύφεση και αυξημένο πληθωρισμό, μόνο ένα μικρό ποσοστό των CEOs στις ΗΠΑ αισθάνεται προετοιμασμένο για οποιοδήποτε από τα δύο το νέο έτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Chain Store Age και την νέα έρευνα «C-Suite Outlook 2024» του Conference Board σε 1.200 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων 630 CEOs, μόνο το 37% των CEOs των ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι για μια ύφεση και μόνο το 34% είναι προετοιμασμένοι για υψηλό πληθωρισμό.
CEOs: Aυτοί διέπρεψαν το 2023 [γράφημα]
Η ύφεση και ο πληθωρισμός κατατάσσονται στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα τόσο για τους αμερικανούς όσο και για τους διεθνείς CEOs. Μόλις το 27% των ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι για μια ύφεση, ενώ ένα 27% εκφράζουν την ίδια άποψη για τον πληθωρισμό.
Για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση των κερδών, οι CEOs δίνουν προτεραιότητα σε διάφορες πτυχές της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό (αμερικανικό) επίπεδο επισημαίνουν ότι σχεδιάζουν να εισαγάγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να αυξήσουν τις πωλήσεις μέσω μάρκετινγκ, να εισέλθουν σε νέες αγορές και να επενδύσουν στην τεχνολογία.
Για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι παγκόσμιοι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν τον ίδιο κατάλογο επενδυτικών προτεραιοτήτων. Σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία, σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους, στον ψηφιακό μετασχηματισμό (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης), στο μάρκετινγκ και στις προωθητικές ενέργειες, καθώς και στην «αναβάθμιση» και διατήρηση των υφιστάμενων ταλέντων.
Τι έδειξε η έρευνα C-Suite Outlook 2024
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκοσμίως κατατάσσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού ως την #4 εξωτερική ανησυχία για το 2024. Οι CEOs των ΗΠΑ το κατατάσσουν ως την #4 ανησυχία.
Στην κορυφή της λίστας των γεωπολιτικών απειλών των CEOs παγκοσμίως για το 2024 βρίσκεται η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Άλλοι κίνδυνοι υψηλής προτεραιότητας περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων (#2), τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή (#3) και τον πόλεμο στην Ουκρανία (#4). Πέρα από το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα (#1), οι κορυφαίες γεωπολιτικές ανησυχίες των Αμερικανών CEOs είναι οι κυβερνοεπιθέσεις (#2), ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή (#3), οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας (#4) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (#5).
Μόνο το 4% των CEOs των ΗΠΑ και των παγκόσμιων CEΟs δηλώνουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση στο γραφείο το 2024.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) CEOs των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα. 86% αναμένουν ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες μάρκετινγκ. 63% αναμένουν ώθηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη. Παγκοσμίως, το 91% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα- το 79% αναμένει ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες μάρκετινγκ- το 68% αναμένει ώθηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη.
Το ένα τρίτο (32%) των CEOs των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι σημαντικά θετική για τους οργανισμούς τους. Μεταξύ των CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό είναι 51%. Όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν τα επερχόμενα σχέδιά τους για ανάπτυξη, οι CEOs στις ΗΠΑ και παγκοσμίως κατέταξαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις στην 20ή θέση μεταξύ 23 επιλογών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός