
Στις ΗΠΑ είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο: οι ασφαλιστές αποσύρονται ομαδικά από κάποιες περιοχές της χώρας που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις θεομηνίες. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς πολλή φαντασία για να υποθέσει ότι σύντομα η «μόδα» θα επεκταθεί και στην Ευρώπη.
Στην προσφάτως πληγείσα από καταστροφικές πλημμύρες Γαλλία, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων (Agéa) προειδοποιεί ότι η απόφαση που έλαβε προ ημερών η κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλίστρων που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από φυσικές καταστροφές, δεν αρκεί.
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Επεκτείνεται η ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές
Η Agéa, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1.500 ασφαλιστικά γραφεία μεγάλων ομίλων όπως της AXA, της Allianz ή της Generali, θεωρεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ασφαλισιμότητα ορισμένων περιοχών υψηλού ρίσκου. Και κινδυνεύουν επίσης οι ασφαλιστικοί πράκτορες των περιοχών αυτών.
Γι’ αυτό η Ομοσπονδία προτείνει να γίνει υποχρεωτική η προσφορά ασφάλισης πολλαπλών κινδύνων για τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους «σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, δίχως αποκλεισμούς ζώνης, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική ελευθερία τιμολόγησης στον κλάδο».
«Τσιμπάνε» τα ασφάλιστρα
Ήδη στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, κυρίως στην Καραϊβική, το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης των ακινήτων δεν ξεπερνά το 50%, όταν στη μητροπολιτική Γαλλία ανέρχεται σε 96%, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Les Echos». Η Agéa στη Λευκή Βίβλο που δημοσιοποίησε την Τρίτη εκτιμά ότι το φαινόμενο της άρνησης των ομίλων να καλύψουν κινδύνους λόγω της κλιματικής κρίσης θα επεκταθεί και στη μητροπολιτική χώρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ασφαλισμένων ακινήτων να μειωθεί.
Η Ομοσπονδία σημειώνει δύο ολοένα και πιο διαδεδομένες συμπεριφορές. Πρώτον μια σιωπηρή απόσυρση από ορισμένες περιοχές που οι εταιρείες θεωρούν ότι επηρεάζονται υπερβολικά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόσυρση χαρακτηρίζεται «σιωπηρή» επειδή συντελείται μέσω της αύξησης των ασφαλίστρων σε επίπεδα «παράλογα υψηλά που καταλήγουν να είναι απαγορευτικά για τους πελάτες», όπως σημειώνει η Agéa.
«Εάν βρίσκεστε στην άκρη της Αρκασόν θα πληρώσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας τρεις φορές ακριβότερα από όσο θα πληρώνατε σε μη εκτεθειμένες περιοχές», δηλώνει στη «Les Ehcos» ο Γκρεγκουάρ Ντιπόν, γενικός διευθυντής της Agéa. Ο Ντιπόν αναφέρεται στα συμπεράσματα εσωτερικής μελέτης που διενήργησε η Ομοσπονδία με περίπου δεκαπέντε ασφαλιστικούς πράκτορες.
Η Αρκανσόν είναι μια χερσόνησος στη Ζιρόντ της δυτικής Γαλλίας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Αλλά και στο Πα-Ντε-Καλέ, στα στενά της Μάγχης, που επλήγη από δύο πλημμυρικά επεισόδια σε διάστημα δύο μηνών, παρατηρείται ανάλογη συμπεριφορά των ασφαλιστών. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πράκτορες στοιχηματίζουν ότι εντός του έτους οι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν και πάλι με τα πόδια μέσα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Agéa.
«Δεν σας ασφαλίζουμε»
Η δεύτερη συμπεριφορά των ασφαλιστών, που γίνεται όλο και πιο συχνή εσχάτως, έχει να κάνει με την ρητή, ευθεία και άνευ περιστροφών απόσυρσή τους από την αγορά μιας συγκεκριμένης «μη συμφέρουσας» γεωγραφικής περιοχής. Οι ασφαλιστές δηλαδή κλείνουν τα συμβόλαια και αρνούνται να τα ανανεώνουν όταν πρόκειται για ακίνητα που εντάσσονται σε επακριβώς προσδιορισμένες περιοχές που βγαίνουν εκτός ασφαλιστικού χάρτη.
Η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον των γενικών πρακτόρων ασφαλίσεων, των γραφείων δηλαδή που εξαρτώνται από την τοπική πελατεία.
Αντιμέτωπη με αυτήν την τάση η Agéa φοβάται ότι το καθεστώς ασφάλισης ακινήτων της Γαλλίας, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς και τον δημόσιο αντασφαλιστή CCR, θα αντιμετωπίσει προβλήματα υπαρξιακά λόγω κατακόρυφης αύξησης των ζημιών.
Δεν κινδυνεύουν βέβαια οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι. Τουναντίον, όπως παρατηρεί ο Γκρεγκουάρ Ντιπόν, αυτοί επωφελούνται από το καθεστώς της απολύτως ελεύθερης επιλογής γεωγραφικών πεδίων της ασφαλιστικής προσφοράς». Αλλά κάποιοι τοπικοί ασφαλιστικοί πράκτορες θα αντιμετωπίσουν μείζονα προβλήματα επιβίωσης.
Ως εκ τούτου, «οι γενικοί πράκτορες προτείνουν να γίνει υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη και να απαιτηθεί από τους ομίλους να παρέχουν στις δημόσιες αρχές λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τις χορηγούμενες αποζημιώσεις και τη γενικότερη ασφαλιστική προσφορά σε εθνικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ασφαλιστικής αγοράς», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.


Latest News

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί