
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την παγκόσμια ευημερία και ανάπτυξη σε έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF) μεταξύ 1.500 ειδικών σε όλο τον κόσμο.
Η παραπληροφόρηση μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των κυβερνήσεων που θα αναδειχθούν στη μεγαλύτερη εκλογική χρονιά της σύγχρονης ιστορίας, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες.
Νταβός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας
Εκλογές πραγματοποιούνται φέτος σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδία και το Μεξικό, χώρες που αντιστοιχούν στο 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκαν ιδανική πλατφόρμα για σκιώδεις επιχειρήσεις επηρεασμού της κοινής γνώμη. To φαινόμενο αναγνωρίστηκε ως απειλή για τη δημοκρατία μετά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.
Το γεγονός ότι οι τεχνολογίες της ΑΙ μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής και διασποράς fake news και προπαγάνδας επιδεινώνει την κατάσταση.

«Κοινωνική αναταραχή»
«Η εκτεταμένη χρήση της παραπληροφόρησης, καθώς και των εργαλείων για τη διασπορά της, μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων» γράφει η έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται ενόψει της συνάντησης του WEF στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα.
«Η ταραχή που μπορεί να προκύψει μπορεί να λάβει τη μορφή βίαιων διαδηλώσεων, εγκλημάτων μίσους, εσωτερικών διαμαχών ή τρομοκρατίας» προστίθεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τις Zurich Insurance Group και Marsh McLennan.
Η φετινή συνάντηση του Νταβός πραγματοποιείται σε ένα σύνθετο γεωπολοτικό τοπίο, από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκραν΄πια μέχρι την κρίση του κόστους ζωής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.
Μετά την παραπληροφόρηση, οι επόμενες σημαντικότερες απειλές για την επόμενη διετία είναι:
- Ακραία καιρικά φαινόμενα
- Κοινωνική πόλωση
- Έλλειψη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
- Διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις
- Έλλειψη οικονομικής ευκαιρίας
- Πληθωρισμός
- Ακούσια μετανάστευση
- Οικονομική επιδείνωση
- Ρύπανση
«Η ασταθής παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικά αφηγήματα και η ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και η οικονομική αβεβαιότητα προκαλούν την εξάπλωση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης» σχολίασε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας θα δούμε να διαμορφώνεται ένας κατακερματισμένος κόσμος, στον οποίο «οι μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις ανταγωνίζονται και επιβάλλουν περιφερειακούς κανόνες και νόρμες».
Μόνο ένας στους τρεις ειδικούς βλέπει αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιων καταστροφών την επόμενη δεκαετία, ενώ τα δύο τρίτα δίνουν χρονικό περιθώριο δεκαετίας.
Σε ορίζοντα δέκα ετών, ως μεγαλύτερη απειλή αναδεικνύονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τις επόμενες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν περιβαλλοντικές απειλές όπως η απώλεια βιοποικιλότητας.
Πηγή: in.gr


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς