Αύξηση του εταιρικού φόρου έως και κατά ένα τρίτο σε κέντρα πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες φέρνει ο νέος χρόνος, αναφέρουν οι FT.
Φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, ο οποίος αρχικά θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα από τις πολυεθνικές έως και κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.
Φορολογία: Ο παγκόσμιος φόρος των δισεκατομμυριούχων θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισ. δολ.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου σε ολόκληρη την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μια σειρά άλλων μεγάλων οικονομιών, εφαρμόζει πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% επί των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Σε έγγραφο εργασίας του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη εκτιμάται ότι οι συμμετέχουσες χώρες που κατηγοριοποιούνται ως «επενδυτικοί κόμβοι» θα έχουν τα μεγαλύτερα αναμενόμενα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις, με τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο εισοδήματος να αυξάνονται από 14% ελάχιστο φόρο σε έως και 34%.
Οι «κερδισμένοι»
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ορίζει ως επενδυτικούς κόμβους τις χώρες με ποσοστό άνω του 150% των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Σε αυτές περιλαμβάνονται περιοχές (φορολογικής δικαιοδοσίας) όπως οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ιρλανδία, το Τζέρσεϊ, το Γκέρνσεϊ, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, ο οποίος αρχικά συμφωνήθηκε επί της αρχής από περισσότερες από 140 χώρες το 2021, έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει μια δεκαετή καθοδική πορεία των βασικών φορολογικών συντελεστών των εταιρειών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με μια σειρά αλληλένδετων κανόνων, εάν τα κέρδη μιας πολυεθνικής φορολογούνται κάτω από έναν συντελεστή 15% σε μια χώρα, άλλες χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετη εισφορά.
Η Manal Corwin, επικεφαλής του τμήματος φορολογίας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι ενώ οι επενδυτικοί κόμβοι μπορεί να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα, το «βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις» στο μέλλον.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rasmus Corlin Christensen, ερευνητής διεθνούς φορολογίας στο Copenhagen Business School, δήλωσε ότι δεν θα επωφεληθούν εξίσου όλοι οι φορολογικοί παράδεισοι από τις μεταρρυθμίσεις.
Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, όπου οι πολυεθνικές εταιρείες είχαν εγγράψει μεγάλα ποσά κερδών και είχαν επίσης μεγάλη οικονομική παρουσία, θα επωφελούνταν πιθανότατα περισσότερο από τις αλλαγές, προέβλεψε.
Η έρευνα του ΟΟΣΑ υποδεικνύει ότι χώρες με υψηλό εισόδημα, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβουν το δεύτερο υψηλότερο ποσό σε πρόσθετα έσοδα. Ωστόσο, η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 7% έως 10% είναι σημαντικά μικρότερη από την ώθηση για ορισμένους φορολογικούς παραδείσους.
Ξεχωριστή έρευνα του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εταιρικών κερδών φορολογούνταν με πραγματικό φορολογικό συντελεστή κάτω του 15%, ενώ περίπου τα μισά από αυτά τα κέρδη βρίσκονταν σε χώρες με σχετικά υψηλή φορολογία και με πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές άνω του 15%.
Latest News
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019