Σε ύψος ρεκόρ κινήθηκαν οι γεωτρήσεις πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 και μάλιστα για δεύτερο συνεχή χρόνο, γεγονός που αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας στις δυτικές κυρώσεις.
Η έκρηξη της εξορυκτικής δραστηριότητας πετρελαίου της χώρας ήρθε παράλληλα με την ανάκαμψη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, που αντανακλά έντονα τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας αποτέλεσε μια κρίσιμη πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, που από τον ερχόμενο μήνα εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.
Ινδία: Eλεύθερη πτώση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο
«Η Ρωσία είναι ουσιαστικά πιο ανεξάρτητη στις υπηρεσίες προσφοράς πετρελαίου της από ό, τι γενικά εκτιμάται», δήλωσε ο Ronald Smith, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές BCS που εδρεύει στη Μόσχα.
Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2023, η Ρωσία πραγματοποίησε γεωτρήσεις παραγωγής πετρελαίου συνολικού βάθους 28.100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας που παρατηρήθηκε από το Bloomberg. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί η χώρα θα καταρρίψει το ρεκόρ του προηγούμενο έτους που ήταν το υψηλότερο στη μετασοβιετική εποχή.
Ο φρενήρης ρυθμός των γεωτρήσεων πετρελαίου – εν μέσω αρκετά στατικής παραγωγής – προσφέρει επίσης μια ένδειξη ορισμένων μακροπρόθεσμων προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργούνται για τον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας. Η βιομηχανία εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει την παραγωγή από τις παλαιότερες πετρελαιοπηγές της, ενώ νέα έργα που θα διατηρούσαν την παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της χώρας.
Για το 2023 στο σύνολό της, οι γεωτρήσεις παραγωγής της Ρωσίας είχαν οριστεί στα ύψος ρεκόρ των 30.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας πληροφοριών Kpler και του συμβούλου Yakov & Partners της Μόσχας. Η αύξηση αυτή έρχεται παρά την πίεση των δυτικών χωρών στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, η οποία αποτελεί βασική πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Ο τομέας αποτελεί στόχο κυρώσεων που κυμαίνονται από απαγορεύσεις εισαγωγής και ανώτατα όρια τιμών, έως απαγορεύσεις σχετικά με την εξαγωγή τεχνολογίας.
Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό γεώτρησης και αναπτύσσουν νέες τεχνικές παραγωγής, με στόχο «να περιορίσουν τις μελλοντικές εξορυκτικές δυνατότητες της Ρωσίας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 επέβαλε «περιορισμό των εξαγωγών στον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες για τη βιομηχανία ενέργειας στη Ρωσία».
Δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους πετρελαίου παγκοσμίως-η Halliburton Co. και η Baker Hughes Co. – πούλησαν τις ρωσικές μονάδες τους και αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά. Δύο ακόμη γίγαντες, η SLB και η Weatherford International, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα σύμφωνα με τις κυρώσεις.
Αποτυχία της Δύσης
Τα δεδομένα πάντως υποδεικνύουν ότι αυτά τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Δύση απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.
«Μόνο περίπου το 15% της εγχώριας αγοράς του κλάδου γεωτρήσεων της Ρωσίας εξαρτάται από τις τεχνολογίες που προέρχονται από τα λεγόμενα εχθρικά κράτη», δήλωσε ο Daria Melnik, αντιπρόεδρος του τομέα εξερεύνησης και παραγωγής στην ερευνητική εταιρεία Rystad Energy A/s.
Η απόσυρση των μεγάλων δυτικών εταιρειών παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών από τη Ρωσία είχε ελάχιστο αντίκτυπο, διότι σε μεγάλο βαθμό άφησε άθικτες τις τοπικές θυγατρικές τους και τις υποδομές τους. Αυτές οι επιχειρήσεις «πωλήθηκαν ως επί το πλείστον στο κράτος, διατηρώντας την τεχνογνωσία που δημιουργήθηκε με την πάροδο των ετών», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.
Ανθεκτικότητα της Ρωσίας
Το ρεκόρ στις γεωτρήσεις είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας της Ρωσίας στις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις, αλλά ο ρυθμός δραστηριότητας σηματοδοτεί επίσης μια προειδοποίηση.
Με τα χρόνια, η άνοδος και η πτώση των γεωτρήσεων της χώρας έχουν κινηθεί σε μεγάλο βαθμό σε συγχρονισμό με αλλαγές στην παραγωγή, όπως δείχνουν ιστορικά δεδομένα. Ωστόσο, το 2023, η έκρηξη των γεωτρήσεων ήρθε παράλληλα με τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόζει τη Μόσχα παράλληλα με την οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου. Αυτό υποδηλώνει ότι το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας του εξορυκτικού τομέα είναι απαραίτητο απλώς για τη διατήρηση της παραγωγής.
«Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη των γεωτρήσεων της Ρωσίας είναι η ανάγκη να ξεκινήσει νέες πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Gennadii Masakov, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Insights στο Yakov & Partners. «Οι νέες πετρελαιοπηγές πρέπει να ξεκινήσουν καθώς τα πεδία που παράγουν σήμερα πετρέλαιο εξαντλούνται»
Από το 2022, τα πεδία που λειτουργούσαν για περισσότερα από πέντε χρόνια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 96% της συνολικής παραγωγής ρευστών της Ρωσίας, σύμφωνα με ερευνητικό έγγραφο του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν κατά πολύ υπερβεί τα κορυφαία επίπεδα παραγωγής τους, σύμφωνα με έγγραφα.
“Η φυσική μείωση είναι ένας συνηθισμένος παράγοντας” για τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, δήλωσε ο Sergey Vakulenko, βετεράνος της βιομηχανίας, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια από την 25χρονη καριέρα του ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε ρωσικό παραγωγό πετρελαίου.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά