«Βροχή» πέφτουν τα ηλεκτρονικά «καρφώματα» για φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις και υποθέσεις διαφθοράς. Καθημερινά η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δέχεται πάνω από 30 καταγγελίες με οκτώ στις δέκα να είναι ανώνυμες.
Τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 καταγγελίες από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες που έγιναν οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς.
Στα 5,64 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το 11μηνο του 2023 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί περνάνε από το κόσκινο του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τις πιο σοβαρές να έχουν πάρει ήδη το δρόμο του ελέγχου. Ολες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.
Για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία χρηματική επιβράβευση. Αμοιβή έως 3.000 ευρώ λαμβάνουν όσοι καρφώνουν «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένους φορολογικούς μηχανισμούς από το κινητό τους με την εφαρμογή Appodixi. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης να εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
- Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
- Φορολογικές παραβάσεις
- Τελωνειακές παραβάσεις
Πώς θα καταγγείλετε φοροδιαφυγή
Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Είσοδος στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ (Χωρίς κωδικούς Taxisnet για ανώνυμες καταγγελίες, με προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης για επώνυμες καταγγελίες).
- Στοιχεία Καταγγέλοντος (για επώνυμες καταγγελίες): Εμφανίζονται τα στοιχεία σας όπως αυτά αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ενεργείτε ως εκπρόσωπος μιας επιχείρησης ή οντότητας παρακαλούμε συμπληρώστε τον ΑΦΜ της επιχείρησης/οντότητας.
- Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο (φορολογικές παραβάσεις, τελωνειακές παραβάσεις, κακοδιαχείριση – διαφθορά) καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.
- Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε εάν η καταγγελία αφορά: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
- Τοποθεσία Συμβάντος: Συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός.
- Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη