
Η Νορβηγία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που προχωρά σε εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο στην άκρως αμφιλεγόμενη πρακτική.
Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τρίτη ανοίγει το δρόμο για έρευνες σε μια θαλάσσια έκταση 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιάμιση φορά η έκταση της Ελλάδας, εντός των χωρικών υδάτων της Νορβηγίας στον Βόρειο Ατλαντικό.
Οι μεταλλευτικές εταιρείες θα μπορούν αργότερα να υποβάλλουν αιτήσεις στην κυβέρνηση, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι θα επιβάλλει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.
Με την έγκριση του σχεδίου η Νορβηγία αψηφά το κάλεσμα της ΕΕ και της Βρετανίας για επιβολή μορατόριουμ στις εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας, καθώς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για περιβαλλοντικές βλάβες και καταστροφή ωκεάνιων συστημάτων που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα ορυχεία στον βυθό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μέταλλα που θα τροφοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση, όπως μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ή ανεμογεννήτριες.
Υποστηρίζουν επίσης ότι τα ορυχεία στον βυθό θα είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι τα ορυχεία στην ξηρά, και επιπλέον θα έλυναν τα προβλήματα εφοδιασμού που προκύπτουν όταν μια χώρα μονοπωλεί την παραγωγή συγκεκριμένων μετάλλων.

Μεγάλες εκτάσεις του βυθού καλύπτονται από πολύτιμους «πολυμεταλλικούς κονδύλους» (NOAA)
Θησαυρός στον βυθό
Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι μεγάλες εκτάσεις των ωκεάνιων βυθών είναι καλυμμένες με διάσπαρτους «πολυμεταλλικούς κονδύλους», οι οποίοι περιέχουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο.
Η συλλογή αυτών των κονδύλων ήταν αδύνατη προτού η πετρελαιοβιομηχανία αναπτύξει τεχνολογίες για γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.
Πολλοί όμως πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο που πρέπει. Οι τεχνικές που έχουν προταθεί θα κατέστρεφαν οργανισμούς που εξαρτώνται από τους κονδύλους, θα σήκωναν μεγάλα σύννεφα σκόνης και θα προκαλούσαν ηχορύπανση και φωτορύπανση, έχει προειδοποιήσει η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Τον Νοέμβριο, 120 ευρωβουλευτές προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση να υπογράψουν ανοιχτή επιστολή προς τη νορβηγική κυβέρνηση, καλώντας την να ματαιώσει το σχέδιο.
Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Νορβηγίας, τον περασμένο μήνα όμως η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το θέμα της εξόρυξης ανοιχτής θάλασσας σε διεθνή ύδατα. Την απόφαση για το εάν θα εκδοθούν άδειες εκμετάλλευσης αναμένεται να λάβει το 2025 ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ, η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών.
Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση της πρακτικής.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων