
Το κέντρο βάρους της κυβέρνησης μετατοπίζεται ξανά στις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οι οποίες αναμένονται νωρίς σήμερα το μεσημέρι από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα προηγηθεί έκτακτη πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσει» στις λεπτομέρειές της η νέα δέσμη μέτρων.
Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε υπήρξε ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το αρμόδιο υπουργείο ανταλλαγή προτάσεων και επιχειρημάτων για την εικόνα της αγοράς.
Άκης Σκέρτσος: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις τιμές στο ελαιόλαδο»
Είναι προφανές ότι το μέχρι στιγμής πλαίσιο παρεμβάσεων κρίθηκε ανεπαρκές και ότι χρήζει άμεσα περαιτέρω θωράκισης. Σχετικές τοποθετήσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και για τον απολογισμό πεπραγμένων απέναντι στην ακρίβεια προεξοφλούνται και από τον Μητσοτάκη μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΡΤ).
Εδώ και μήνες αποτυπώνεται δημοσκοπικά, αλλά και φαίνεται στις συνεχείς κυβερνητικές παραδοχές ότι οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Σε τελευταία δημοσκόπηση (Alco/Alpha) πάνω από τέσσερις στους δέκα απαντούν ότι ο κυρίαρχος φόβος τους για το 2024 είναι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα, κάτι που η κυβέρνηση παλεύει να ανατρέψει το γρηγορότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2024 θα είναι χειρότερο αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους και το 21% λέει ότι θα είναι το ίδιο κακό, ενώ το 35% αναμένει καλύτερες συνθήκες ή το ίδιο καλές.
Πολιτική πίεση
Τα δεδομένα αυτά προφανώς δεν περνούν απαρατήρητα από το Μαξίμου και στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης προανήγγειλε on camera «νέες πρωτοβουλίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, κατά τη χθεσινή πρώτη για φέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό και παρότι η εικόνα που θέλησε να προτάξει το Μαξίμου είναι εκείνη της αποφασιστικότητας για μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς φάνηκε ότι η διαχείριση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποτελεί πεδίο μεγάλης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυσκολία και δοκιμασία για τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρίσκονται βασικά προϊόντα, όπως το βρεφικό γάλα για το οποίο η αντιπολίτευση σφυροκοπά το Μαξίμου, οι πάνες, καθώς και προϊόντα του νοικοκυριού όπως απορρυπαντικά και σαμπουάν τα οποία συχνά εντάσσονται σε πρακτικές «προσφορών». Στο στόχαστρο είναι επιπλέον και τα οπωροκηπευτικά. Κύριος στόχος, ένας μηχανισμός με μόνιμα χαρακτηριστικά ώστε να μειωθούν οι τιμές αλλά και να «χτυπηθούν» οι πλασματικές προσφορές.
Για μέτρα που στοχεύουν στον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά «προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών, και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» μίλησε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια», υποστήριξε.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξε ότι το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα πωλείται έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να δεσμεύεται για «συγκρούσεις» προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις. Την ώρα που η κυβέρνηση κινείται με παραδοχές έως αμηχανία προτάσσοντας τρεις τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (αύξηση εισοδημάτων – στοχευμένες παρεμβάσεις – έλεγχοι), τα αντιπολιτευτικά «πυρά» εντείνονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει αδράνεια στην κυβέρνηση, θέτοντας επιτακτικά το θέμα ειδικά του βρεφικού γάλακτος και ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή, αλλά η διατίμηση δεν εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την τιμή του βρεφικού γάλακτος και ότι η κυβέρνηση μελετά τις λύσεις! Για πόσο θα τις μελετά, είναι η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Για «καθιερωμένο πλέον “τροπάριο”, μέτρων για τη μείωση των τιμών: πάλι “καλάθια”, πάλι pass και πάλι ανεπαρκείς έλεγχοι» μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί «με τα μεγάλα συμφέροντα».
Πηγή: in.gr


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία