
Το κέντρο βάρους της κυβέρνησης μετατοπίζεται ξανά στις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οι οποίες αναμένονται νωρίς σήμερα το μεσημέρι από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα προηγηθεί έκτακτη πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσει» στις λεπτομέρειές της η νέα δέσμη μέτρων.
Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε υπήρξε ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το αρμόδιο υπουργείο ανταλλαγή προτάσεων και επιχειρημάτων για την εικόνα της αγοράς.
Άκης Σκέρτσος: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις τιμές στο ελαιόλαδο»
Είναι προφανές ότι το μέχρι στιγμής πλαίσιο παρεμβάσεων κρίθηκε ανεπαρκές και ότι χρήζει άμεσα περαιτέρω θωράκισης. Σχετικές τοποθετήσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και για τον απολογισμό πεπραγμένων απέναντι στην ακρίβεια προεξοφλούνται και από τον Μητσοτάκη μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΡΤ).
Εδώ και μήνες αποτυπώνεται δημοσκοπικά, αλλά και φαίνεται στις συνεχείς κυβερνητικές παραδοχές ότι οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Σε τελευταία δημοσκόπηση (Alco/Alpha) πάνω από τέσσερις στους δέκα απαντούν ότι ο κυρίαρχος φόβος τους για το 2024 είναι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα, κάτι που η κυβέρνηση παλεύει να ανατρέψει το γρηγορότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2024 θα είναι χειρότερο αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους και το 21% λέει ότι θα είναι το ίδιο κακό, ενώ το 35% αναμένει καλύτερες συνθήκες ή το ίδιο καλές.
Πολιτική πίεση
Τα δεδομένα αυτά προφανώς δεν περνούν απαρατήρητα από το Μαξίμου και στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης προανήγγειλε on camera «νέες πρωτοβουλίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, κατά τη χθεσινή πρώτη για φέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό και παρότι η εικόνα που θέλησε να προτάξει το Μαξίμου είναι εκείνη της αποφασιστικότητας για μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς φάνηκε ότι η διαχείριση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποτελεί πεδίο μεγάλης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυσκολία και δοκιμασία για τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρίσκονται βασικά προϊόντα, όπως το βρεφικό γάλα για το οποίο η αντιπολίτευση σφυροκοπά το Μαξίμου, οι πάνες, καθώς και προϊόντα του νοικοκυριού όπως απορρυπαντικά και σαμπουάν τα οποία συχνά εντάσσονται σε πρακτικές «προσφορών». Στο στόχαστρο είναι επιπλέον και τα οπωροκηπευτικά. Κύριος στόχος, ένας μηχανισμός με μόνιμα χαρακτηριστικά ώστε να μειωθούν οι τιμές αλλά και να «χτυπηθούν» οι πλασματικές προσφορές.
Για μέτρα που στοχεύουν στον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά «προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών, και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» μίλησε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια», υποστήριξε.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξε ότι το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα πωλείται έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να δεσμεύεται για «συγκρούσεις» προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις. Την ώρα που η κυβέρνηση κινείται με παραδοχές έως αμηχανία προτάσσοντας τρεις τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (αύξηση εισοδημάτων – στοχευμένες παρεμβάσεις – έλεγχοι), τα αντιπολιτευτικά «πυρά» εντείνονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει αδράνεια στην κυβέρνηση, θέτοντας επιτακτικά το θέμα ειδικά του βρεφικού γάλακτος και ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή, αλλά η διατίμηση δεν εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την τιμή του βρεφικού γάλακτος και ότι η κυβέρνηση μελετά τις λύσεις! Για πόσο θα τις μελετά, είναι η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Για «καθιερωμένο πλέον “τροπάριο”, μέτρων για τη μείωση των τιμών: πάλι “καλάθια”, πάλι pass και πάλι ανεπαρκείς έλεγχοι» μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί «με τα μεγάλα συμφέροντα».
Πηγή: in.gr


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας