Το κέντρο βάρους της κυβέρνησης μετατοπίζεται ξανά στις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οι οποίες αναμένονται νωρίς σήμερα το μεσημέρι από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα προηγηθεί έκτακτη πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσει» στις λεπτομέρειές της η νέα δέσμη μέτρων.
Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε υπήρξε ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το αρμόδιο υπουργείο ανταλλαγή προτάσεων και επιχειρημάτων για την εικόνα της αγοράς.
Άκης Σκέρτσος: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις τιμές στο ελαιόλαδο»
Είναι προφανές ότι το μέχρι στιγμής πλαίσιο παρεμβάσεων κρίθηκε ανεπαρκές και ότι χρήζει άμεσα περαιτέρω θωράκισης. Σχετικές τοποθετήσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και για τον απολογισμό πεπραγμένων απέναντι στην ακρίβεια προεξοφλούνται και από τον Μητσοτάκη μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΡΤ).
Εδώ και μήνες αποτυπώνεται δημοσκοπικά, αλλά και φαίνεται στις συνεχείς κυβερνητικές παραδοχές ότι οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Σε τελευταία δημοσκόπηση (Alco/Alpha) πάνω από τέσσερις στους δέκα απαντούν ότι ο κυρίαρχος φόβος τους για το 2024 είναι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα, κάτι που η κυβέρνηση παλεύει να ανατρέψει το γρηγορότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2024 θα είναι χειρότερο αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους και το 21% λέει ότι θα είναι το ίδιο κακό, ενώ το 35% αναμένει καλύτερες συνθήκες ή το ίδιο καλές.
Πολιτική πίεση
Τα δεδομένα αυτά προφανώς δεν περνούν απαρατήρητα από το Μαξίμου και στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης προανήγγειλε on camera «νέες πρωτοβουλίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, κατά τη χθεσινή πρώτη για φέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό και παρότι η εικόνα που θέλησε να προτάξει το Μαξίμου είναι εκείνη της αποφασιστικότητας για μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς φάνηκε ότι η διαχείριση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποτελεί πεδίο μεγάλης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυσκολία και δοκιμασία για τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρίσκονται βασικά προϊόντα, όπως το βρεφικό γάλα για το οποίο η αντιπολίτευση σφυροκοπά το Μαξίμου, οι πάνες, καθώς και προϊόντα του νοικοκυριού όπως απορρυπαντικά και σαμπουάν τα οποία συχνά εντάσσονται σε πρακτικές «προσφορών». Στο στόχαστρο είναι επιπλέον και τα οπωροκηπευτικά. Κύριος στόχος, ένας μηχανισμός με μόνιμα χαρακτηριστικά ώστε να μειωθούν οι τιμές αλλά και να «χτυπηθούν» οι πλασματικές προσφορές.
Για μέτρα που στοχεύουν στον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά «προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών, και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» μίλησε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια», υποστήριξε.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξε ότι το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα πωλείται έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να δεσμεύεται για «συγκρούσεις» προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις. Την ώρα που η κυβέρνηση κινείται με παραδοχές έως αμηχανία προτάσσοντας τρεις τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (αύξηση εισοδημάτων – στοχευμένες παρεμβάσεις – έλεγχοι), τα αντιπολιτευτικά «πυρά» εντείνονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει αδράνεια στην κυβέρνηση, θέτοντας επιτακτικά το θέμα ειδικά του βρεφικού γάλακτος και ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή, αλλά η διατίμηση δεν εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την τιμή του βρεφικού γάλακτος και ότι η κυβέρνηση μελετά τις λύσεις! Για πόσο θα τις μελετά, είναι η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Για «καθιερωμένο πλέον “τροπάριο”, μέτρων για τη μείωση των τιμών: πάλι “καλάθια”, πάλι pass και πάλι ανεπαρκείς έλεγχοι» μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί «με τα μεγάλα συμφέροντα».
Πηγή: in.gr
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα