
Aύξηση 3,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
Από την αύξηση:
*Κατά 5,9% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.
*Κατά 4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
*Κατά 2,8% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (80,4%), στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20,6%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (19.4%), στην παραγωγή προϊόντων καπνού (16,8%), και στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (13,6%).
*Κατά 2,7% του δείκτη παροχής νερού.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 4,1%.
Ο δείκτης του κλάδου άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2023.
Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Νοεμβρίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Νοεμβρίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.


Latest News

Ενδιαφέρον από τέσσερις επενδυτές για τις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο
Αύριο η αποσφράγιση των μη δεσμευτικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το αντιμόνιο της Χίου
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο – Ποια προϊόντα ξεχώρισαν [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/indu.jpg)
Άνοδος 2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο - Ποια προϊόντα ξεχώρισαν [γραφήματα]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση

Μάχη για το αντιμόνιο της Χίου – Ποιοι προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της εξόρυξης
Αντικείμενο αντιπαράθεσης η εκμετάλλευση των παλαιών μεταλλείων του νησιού - Το παγκόσμιο «κυνήγι» των κρίσιμων μετάλλων και το deal ΗΠΑ – Ουκρανίας

Αύξηση 0,3% στις τιμές παραγώγου στη βιομηχανία τον Ιανουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη βιομηχανία

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η ισχυρή βιομηχανία είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή Ελλάδα
Εθνική αναγκαιότητα αποτελεί η ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, είπε η κα Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου κατά την επίσκεψή της στο Επιχειρηματικό Πάρκο Αλεξανδρούπολης