Έντονο προβληματισμό και σοβαρές προειδοποιήσεις από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προκαλούν νέες αποκαλύψεις στον γερμανικό Τύπο για στενές διασυνδέσεις, αλλά και για κατάρτιση μελλοντικών πολιτικών σχεδίων, μεταξύ κορυφαίων στελεχών του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ριζοσπαστικοποιημένες ακροδεξιές ομάδες όπως οι Ταυτοτικοί.
Συγκεκριμένα, το ερευνητικό δίκτυο Correctiv αποκάλυψε ότι πρόσφατα γνωστά στελέχη της AfD συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο του Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, με εκπροσώπους ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς, ορισμένοι εξ αυτών και με νεοναζιστικές καταβολές, για να καταστρώσουν μυστικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αποκαλούν «masterplan», σχετικά με μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία. Μάλιστα το επίμαχο σχέδιο, που ουσιαστικά προβλέπει εκατομμύρια «επαναπατρισμούς», στοχοποιεί ακόμη και Γερμανούς πολίτες που απλώς έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Γερμανία: Η AfD σε άνοδο, κινδυνεύει η δημοκρατία;
«Συστράτευση» για μελλοντική μεθόδευση απελάσεων
Στην επίμαχη συνάντηση φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως, να συμμετείχαν κορυφαίοι πολιτικοί του AfD, όπως ο Ρόναλντ Χάρτβιγκ, πρώην βουλευτής στην Μπούντεσταγκ και προσωπικός σύμβουλος της συμπροέδρου του κόμματος Αλίς Βάιντελ, διάσημοι Γερμανοί επιχειρηματίες πχ. από τον χώρο της εστίασης αλλά και ο Αυστριακός Μάρτιν Σέλνερ, ο οποίος αποκαλείται θεωρητικός και διανοούμενος του ακροδεξιού κινήματος των Ταυτοτικών. Φέρεται μάλιστα σύμφωνα με το ρεποτάζ να είναι το πρόσωπο εκείνο που ανέλαβε την παρουσίαση του «στρατηγικού σχεδίου» στην μυστική συνάντηση του Πότσνταμ. Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, οι υποστηρικτές καλούνται να κάνουν ακόμη και δωρεές, ξεκινώντας από 5.000 ευρώ, για την προώθηση του «στρατηγικού πλάνου» με στόχο να επανέλθει η Γερμανία «στον σωστό δρόμο»
Προϋπόθεση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα αποτελούσε βέβαια η ανάληψη της εξουσίας από την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η οποία σε ομοσπονδιακό επίπεδο έρχεται σταθερά δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, αλλά και πρώτη σε τρία κρίσιμα ανατολικογερμανικά κρατίδια, που έχουν κρατιδιακές εκλογές μέσα στο 2024. Ο λόγος για τη Θουριγγία, τη Σαξονία και τo Βρανδεμβούργο.
Αίσθηση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι στην επίμαχη συνάντηση φέρονται να έδωσαν το «παρών» και δύο στελέχη της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημορατών από τη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία, που ανήκουν στη λεγόμενη «Ενωση Αξιών». Πρόκειται για την Μιχαέλα Σνάιντερ και την Ζιμόνε Μπάουμ.
Έκκληση της Υπηρεσίας του Συντάγματος για εγρήγορση
Άμεση ήταν η αντίδραση της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από τους Σοσιαλδημοκράτες, η οποία σε συνέντευξή της στο περιοδικό Stern θέλησε να υπογραμμίσει τα «αμυντικά αντανακλαστικά της Δημοκρατίας, στην οποία δεν έχουν θέση ρατσιστικά σχέδια». Μάλιστα η ίδια στοχοποιεί όχι μόνο γνωστά μέλη του ακροδεξιού χώρου στη Γερμανία, αλλά ευρύτερα και όσους με εμπρηστικό λόγο εμφανίζονται ως «θεωρητικοί» ρατσιστικών ιδεολογιών. Μάλιστα η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών θεωρεί ορθή την παρακολούθηση αντίστοιχων επαφών και κινήσεων στον χώρο της ακροδεξιάς από τις μυστικές υπηρεσίες. Μέλη της AfD και επιμέρους τοπικές οργανώσεις της βρίσκονται άλλωστε εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.
Την ίδια ώρα και ο Τόμας Χάλντενβαγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι η γερμανική κοινωνία απειλείται περισσότερο από την ακροδεξιά από όσο φαντάζονται οι μετριοπαθείς και κεντρώοι πολίτες. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ΑRD, απευθυνόμενους προς τους «μέσους» πολίτες, ανέφερε ότι ίσως να έχουν επαναπαυθεί «σε μια άνετη ιδιωτική ζωή» καλώντας τη «σιωπηλή πλειοψηφία» να «ξυπνήσει και να πάρει ξεκάθαρη κατά του εξτρεμισμού».
Από την πλευρά της η ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία επέλεξε να πάρει αποστάσεις από το «στρατηγικό σχέδιο» που ήρθε στο φως. Κάνει λόγο για μια καθαρά «ιδιωτική συνάντηση» και επαναλαμβάνει τις επίσημες θέσεις του κόμματος για περιορισμό της μετανάστευσης, λέγοντας ότι είναι δεδηλωμένες στους προγραμματικούς στόχους του κόμματος και συνάδουν με όσα ορίζει το Γερμανικό Σύνταγμα.
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους