Μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά απο τις κυβερνήσεις ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  (ΙΕΑ) προκειμένου να πλησιάσουν το στόχο που τέθηκε πριν λίγους μήνες στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).

Η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά δυόμισι φορές έως το 2030, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο για να επιτύχουν τον στόχο τριπλασιασμού της μέχρι τότε που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

COP28: Θρίαμβος ή καταστροφή η σύνοδος για το κλίμα; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις

Στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο IEA υπογραμμίζει ότι η νέα χωρητικότητα που προστέθηκε πέρυσι αυξήθηκε κατά 50% από το προηγούμενο έτος στα 510 γιγαβάτ (GW). Αυτό οδηγεί στην εγκατεστημένη ισχύ στα 3.700 GW.

Υπό τις τρέχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί συνολικά στα 7.300 GW έως το 2028. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 που συμφωνήθηκε πέρυσι, θα χρειαστεί να φτάσει τουλάχιστον τα 11.000 GW.

Τα κράτη συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της στροφής προς την καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη του στόχου θα είναι η κλιμάκωση της χρηματοδότησης και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ ) στις περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας για τις αφρικανικές χώρες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, αυτές δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους καθαρής ενέργειας. Αυτό θα είναι ένα σφάλμα για την επίτευξη του στόχου του 2030», δήλωσε στο Reuters ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

Πέρυσι,  ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια αύξησαν τον εξοπλισμό και το κόστος χρηματοδότησης των έργων και αυτο είχε σαν αποτέλεσμα οι πολιτικές για τις ΑΠΕ  να προσαρμοστούν με καθυστέρηση στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Κρίσιμος ο ρόλος της Κίνας

Οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε δίκτυα εμποδίζουν επίσης την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τις αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και τα διοικητικά εμπόδια.

Πέρυσι, η Κίνα είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2028.

Ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος για την επίτευξη του στόχου του 2030, επειδή αναμένεται να εγκαταστήσει περισσότερο από το ήμισυ της νέας χωρητικότητας που απαιτείται παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε ο IEA.

Οι προσθήκες ηλιακών φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών μέχρι το 2028 αναμένεται επίσης να υπερδιπλασιαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και τη Βραζιλία σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Παρά τις πολλές ανακοινώσεις έργων πράσινου υδρογόνου – όπου το υδρογόνο παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διάσπαση του νερού και προαναγγέλλεται ως καθαρότερο καύσιμο για ενεργοβόρες βιομηχανία και μεταφορές – η πρόοδος είναι αργή, με μόνο το 7% των τρεχόντων έργων να αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το 2030. πρόσθεσε ο ΔΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου