Η περιφέρεια της Ευρωζώνης θα είναι αυτή που θα λάμψει το 2024, σύμφωνα με την Berenberg, η οποία ξεχωρίζει πρωτίστως την Ελλάδα και την Πορτογαλία και δευτερευόντως την Ισπανία. Μάλιστα, θεωρεί ότι είναι οι καλύτεροι επενδυτικοί προορισμοί, εκμεταλλευόμενες την κρίση, την οποία και έκαναν ευκαιρία.
Σύμφωνα με την Berenberg, η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία η πανδημία του Civid, η κλιμάκωση του πληθωρισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με κύρια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την διατάραξαν. Εάν δεν υπάρξει κάποιο άλλο σοκ, επιστρέφουμε σε έναν κύκλο κανονικότητας, κατά το οποίο οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα διαμορφώσουν την πορεία της οικονομίας, εκτιμά η Berenberg.
Ελληνική οικονομία: Τι κρύβεται κάτω από το «χαλί» ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ
Η κανονικότητα σημαίνει θετικές προοπτικές, αν και ο κίνδυνος ύφεσης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένει, λόγω της σημαντικής νομισματικής σύσφιξης που συντελέστηκε από τα τέλη του 2022 έως και το 2023. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά, αφήνοντας περιθώρια στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επεκτατική, ενώ οι αγορές εργασίας δείχνουν ισχυρά σημάδια ανθεκτικότητας.
Η εικόνα της Ευρώπης
Βασικός καταλύτης για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και των αγορών της είναι οι επερχόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Σύμφωνα όμως με την Berenberg, η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική, και υπό το φόβο ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός θα αρχίσει τις μειώσεις πολύ αργότερα από ό,τι εκτιμούν οι αγορές.
Η εκτίμηση της Berenberg αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της το τρίτο τρίμηνο του 2024, εκτιμώντας ότι θα μειωθούν στο 3,5% από 4%. Η εκτίμηση μπορεί να μεταβληθεί εάν ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ο πληθωρισμός κινηθεί πολύ πάνω από το 2%. Ένα τέτοιο μείγμα θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να μην μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 3%.
Οι πιθανότητες του παραπάνω σεναρίου συνδέονται με την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών λόγω της μείωσης του πληθωρισμού. Εάν δεν διαταράξει τίποτα την κατανάλωση, τότε θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, ειδικά στο δεύτερο μισό του 2024. Εάν μάλιστα συνοδευτεί με την αύξηση των δημόσιων δαπανών για υποδομές και άμυνα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 1,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Στις επιμέρους οικονομίες, η Berenberg βλέπει ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι ομοιογενής. Ελλάδα και Πορτογαλία θα ξεχωρίσουν θετικά, δρέποντας τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία θα επηρεαστεί από την μεγάλη έκθεσή της στην εξωτερική ζήτηση και την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας.
Έτσι, από τα χρόνια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης η εικόνα έχει αλλάξει. Η περιφέρεια άλλαξε, έκανε την κρίση ευκαιρία και έγινε επενδυτικός προορισμός. Μεγάλη ώθηση άλλωστε λαμβάνει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, κύριος αποδέκτης των κονδυλίων του οποίου να είναι οι χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Latest News
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
Επίδομα θέρμανσης: Τα 10+1 «μυστικά» που δίνουν έως 1.200 ευρώ στα νοικοκυριά
Έως 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – έως 23 Δεκεμβρίου η πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους – Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – οι εξαιρέσεις
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Στον αέρα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι πρέπει να κάνετε
Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να υποβάλλονται έως τις 6 Δεκεμβρίου - Τα βήματα για την αίτηση
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους - Τι είπε ο Χατζηδάκης για ανάπτυξη και φοροδιαφυγή
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε ανάπτυξη και φοροδιαφυγή και με ανάρτηση στο Facebook και στο φορολογικό φόρουμ του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»
Θεοδωρικάκος: Πίεση, έλεγχος και διάλογος για μείωση τιμών – Τα μέτρα θα συνεχιστούν και το 2025
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι συζητά με τους εκπροσώπους της αγοράς την επέκταση του μέτρου μείωσης των τιμών
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε