Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, καθώς ξέθαψαν δεκάδες μούμιες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με χρυσή γλώσσα από αρκετούς αρχαίους τάφους που χρονολογούνται κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα  συγκεκριμένα ευρήματα κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 στην αρχαία πόλη της Οξύρρυγχου, έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Καΐρου, κοντά στον σημερινό δήμο Αλ-Μπανάσα στο κυβερνείο Μίνια.

Η Οξύρρυγχος ήταν «πολύ σημαντική» κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου, η οποία διήρκεσε εκατοντάδες χρόνια από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα, δήλωσαν στο Newsweek οι Έστερ Πονς Μεγιάδο και Μάιτε Μασκόρτ, επικεφαλής μιας ισπανικής αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή.

«Ήταν η δεύτερη πόλη της Αιγύπτου μετά την Αλεξάνδρεια. Υπήρχε μια μεγάλη επιχειρηματική και πολιτιστική σχέση μεταξύ αυτών των δύο πόλεων», προσέθεσαν.

Η ελληνορωμαϊκή περίοδος ξεκίνησε με την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο -που τότε ελεγχόταν από τους Πέρσες- το 332 π.Χ. Στη συνέχεια, το 305 π.Χ. ιδρύθηκε ένα αρχαίο ελληνικό κράτος, γνωστό ως Βασίλειο των Πτολεμαίων, το οποίο κυβέρνησε την Αίγυπτο μέχρι το 30 π.Χ., όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Η περιοχή έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία τελικά διαιρέθηκε σε δυτικό και ανατολικό τμήμα – με την Αίγυπτο να ανήκει στο δεύτερο και να αποτελεί κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η περίοδος αυτή έληξε γύρω στο 641 μ.Χ., όταν αραβικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρκετούς τάφους της ελληνορωμαϊκής εποχής, καθώς και ανθρώπινα λείψανα και αντικείμενα.

Τι περιλαμβάνουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν δύο τάφους που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και οι οποίοι είναι χτισμένοι από ασβεστόλιθο. Σε αυτούς τους τάφους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από 20 μουμιοποιημένα σώματα, τα οποία ήταν καλυμμένα με πολύχρωμους «επιδέσμους» καθώς και παπύρους με ελληνικά κείμενα και σφραγίδες λάσπης με αιγυπτιακή εικονογραφία.

Σε δύο από αυτές τις μούμιες βρέθηκαν κομμάτια χρυσού διαμορφωμένα σε μορφή ανθρώπινης γλώσσας τοποθετημένα στη θέση της πραγματικής τους γλώσσας. Τέτοιες χρυσές γλώσσες έχουν βρεθεί στο παρελθόν τόσο στην Οξύρρυγχο όσο και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου.

«Μέχρι τώρα έχουμε βρει 16 χρυσές γλώσσες στην Οξύρρυγχο», δήλωσαν ακόμα οι Πονς Μεγιάδο και Μασκόρτ.

Ποιος ο ρόλος των «χρυσών» γλωσσών

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να τοποθετούσαν χρυσές γλώσσες σε κάποιες από τις μούμιες για να μπορούν τα πνεύματα των νεκρών να επικοινωνούν με τον Όσιρι (τον θεό του κάτω κόσμου) και να τους βοηθούν να περάσουν στη μετά θάνατον ζωή.

«Οι Αιγύπτιοι εναπόθεταν τις χρυσές γλώσσες στη γλώσσα για να αποκαταστήσουν τις ζωτικές λειτουργίες των νεκρών και επίσης για να παραμείνει το σώμα άθικτο στη μετά θάνατον ζωή. Για τους Αιγύπτιους, ο χρυσός ήταν η σάρκα των θεών», εξήγησαν ακόμα οι Πονς Μεγιάδο και Μασκόρτ.

Εκτός από τους τάφους της ρωμαϊκής εποχής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης τρεις «υπόγειους τάφους» της περιόδου των Πτολεμαίων που είχαν ανασκαφεί κάτω από το φυσικό βράχο. Σε αυτούς τους υπόγειους τάφους, οι ερευνητές ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, αρκετές ακόμη μούμιες καλυμμένες με πολύχρωμους επιδέσμους, έναν αριθμό ανθρωπόμορφων πέτρινων σαρκοφάγων (μερικές από τις οποίες ήταν κλειστές) και διάφορα αγάλματα από τερακότα που απεικόνιζαν τη θεά Ίσιδα-Αφροδίτη. Η θεότητα αυτή είναι μια μορφή της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας σε συνδυασμό με τις πτυχές της γονιμότητας που συνδέονται με τη θεά Αφροδίτη.


Σε μία από τις υποθήκες, η ομάδα βρήκε επίσης πολλές πολύχρωμες πλάκες από ασβεστόλιθους με διακοσμήσεις, συμπεριλαμβανομένων απεικονίσεων ανθρώπων, φιδιών, περιστεριών και φυτών.

«Όλα αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για την ιστορία του ταφικού κόσμου στην Οξύρρυγχο», δήλωσαν ακόμα οι Πονς Μεγιάδο και Μασκόρτ.

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε μια τερακότα στην Οξύρρυγχο με την εικόνα της Ίσιδας-Αφροδίτης και η πρώτη φορά που αυτό το είδος κομματιού εμφανίζεται σε αυτή την περιοχή της Μέσης Αιγύπτου. Οι ασβεστόλιθοι με διακόσμηση είναι επίσης πολύ σημαντικοί», προσέθεσαν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus