Η Microsoft έριξε από τον θρόνο της την Apple και έγινε η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έφερε μια νέα τροπή στην αντιπαλότητα δεκαετιών μεταξύ των δύο μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

Οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού σκαρφάλωσαν κατά περίπου 1% στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης και η χρηματιστηριακή της αξία ανήλθε στα 2,87 δισ. δολάρια, ακριβώς μπροστά από την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν αντίστοιχα κατά σχεδόν 1%.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal της Microsoft με την OpenAI

Καθώς συνεχίζονταν οι πρωινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, το ζεύγος «αντάλλαξε» αρκετές φορές την πρώτη θέση.

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για το νέο κύμα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης τροφοδότησε ένα ράλι στις μετοχές της Microsoft, η οποία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI, της κατασκευάστριας εταιρείας του δημοφιλούς chatbot ChatGPT με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Apple έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό έξω από το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης που έχει δώσει τεράστια ώθηση στη Microsoft, η οποία έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη AI chatbots στα προϊόντα αναζήτησης και εργασίας της.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για τις ασθενέστερες πωλήσεις iPhone -ιδίως στην Κίνα- επιβάρυναν τη μετοχή της Apple τις πρώτες ημέρες του 2024, προκαλώντας μια σειρά από υποβαθμίσεις από αναλυτές της Wall Street.

Το παρελθόν της αντιπαλότητας

Η Apple και η Microsoft είναι αντίπαλοι από τη δεκαετία του 1980, όταν η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόζνιακ κατηγόρησε την κατασκευάστρια εταιρεία των Windows του Μπιλ Γκέιτς ότι έκλεψε την «εμφάνιση και την αίσθηση» του λογισμικού υπολογιστών Macintosh. Η Apple έχασε μια πολύκροτη αγωγή για τα πνευματικά δικαιώματα με στόχο τα Windows στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανοίγοντας το δρόμο στη Microsoft να κυριαρχήσει στην αγορά των PC για δεκαετίες.

Ωστόσο, μία συσκευή άλλαξε την πορεία των πραγμάτων. Λόγω της επιτυχίας του iPhone, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2007, η αγοραία αξία της Apple ξεπέρασε τελικά τη Microsoft το 2010, μια θέση που διατήρησε για αρκετά χρόνια, καθώς τα Windows δυσκολεύονταν με τη μετάβαση στο mobile computing.

Η Microsoft ανέκαμψε για λίγο πάνω από την Apple κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2020 και το 2021, καθώς η δύναμή της στο cloud computing κατά τη διάρκεια της έκρηξης της απομακρυσμένης εργασίας έκανε την επιχείρησή της πιο ανθεκτική σε μια εποχή που η παραγωγή του iPhone διαταράχθηκε από το κλείσιμο των εργοστασίων και τα προβλήματα εφοδιασμού. Ωστόσο, η Apple επανέκτησε την πρώτη θέση αμέσως μετά.

Παλιοί αντίπαλοι, νέα πεδία αντιπαράθεσης

Ενώ ο παλιός της αντίπαλος επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Apple ελπίζει ότι το λανσάρισμα της νέας της μάσκας μικτής πραγματικότητας Vision Pro τον επόμενο μήνα θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή «χωρικής πληροφορικής» που βασίζεται σε πλούσια τρισδιάστατα γραφικά και νέα είδη ελέγχου για να κάνει την αλληλεπίδραση πιο φυσική και διαισθητική.

Παρά τις ενδείξεις ότι η Apple αναπτύσσει μοντέλα μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για να τροφοδοτήσουν AI chatbots για να τρέξουν στις δικές της συσκευές, η ξέφρενη επιτυχία του ChatGPT και η προσπάθεια του κλάδου να το φτάσει, έχει ενισχύσει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες cloud της Microsoft καθώς και για τους επεξεργαστές της Nvidia που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων εργαλείων.

Η ανατροπή της κατάταξης των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη έφερε επίσης την εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, η μετοχή της οποίας έχει αυξηθεί κατά περίπου 11% φέτος, σε απόσταση αναπνοής από το να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση της Amazon που ανέρχεται σε 1,6 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη