![Μήνυμα Αυγενάκη σε κυκλώματα της αγοράς: «Τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/augenakis.ktin_.1.jpg)
Τους τρόπους ενίσχυσης της κτηνοτροφίας τόσο στη Θεσσαλία όσο και πανελλαδικά αλλά και την προστασία των προϊόντων ζωικής παραγωγής, με προεξάρχουσα τη φέτα, ανέδειξε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, στην Καρδίτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων.
Αναφερόμενος στην αγορά κρέας και γάλακτος ο υπουργός του τόνισε ότι η πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μην γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να σέβονται τα παράγωγα και τους παραγόμενους».
Αυγενάκης: Μέτρα για τους πληγέντες μελισσοκόμους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους
Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που είδα πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι θα ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές όλες οι καταγγελίες για κακοδιοίκηση της τελευταίας διετίας. «Τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με οργανωμένη πληροφορική για την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και την καλύτερη διασύνδεσή του και συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Είπε ακόμη ότι έγινε λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση διερεύνηση των 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν παρατυπίες που πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να γίνουν οι διαδικασίες για την πληρωμή εκείνων των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
Με βάση τη νέα ΚΑΠ, είπε ο υπουργός, η ενιαία ήταν μειωμένη κατά 239 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στην Πυλώνα ΙΙ. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαπιστώθηκαν προβλήματα για τα οποία υπάρχει αίτημα στην ΕΕ να διορθωθούν. Όπως είπε ο υπουργός, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι άλλες βελτιώσεις να ενσωματωθούν στις πληρωμές του 2024. «Θέλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μαζί», είπε.
Βοσκότοποι και οικολογικά σχήματα
Σε ό,τι αφορά στους βοσκοτόπους ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν. Για να λυθεί το πρόβλημα, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να πάρει την υπόθεση επάνω του και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα συμφέροντα των Περιφερειών που έχουν ήδη προχωρήσει σε λύση.
Για τα οικολογικά σχήματα στο ΥπΑΑΤ όπως ελέχθη, έχει εκκινήσει διαδικασία για την εφετινή χρονιά να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε να γίνουν πιο φιλικά στους αγρότες, με σκοπό να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι απλές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατικές απλές. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να εξομαλυνθούν τα ποσά που θα πιστέψουν στους δικαιούχους με τρόπο δίκαιο.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, ο Κώστας Τσιάρας, ο Γιώργος Κωτσός, η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του αντιπροσώπου του ΕΛ,ΓΑ Ανδριάκος ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος HVA International Μίλτος Γκουζούρης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησαν οι εισροές και εκροές σε γεωργία – κτηνοτροφία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/proionta.2098-600x391.jpg)
Υποχώρησαν οι εισροές και εκροές σε γεωργία - κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία το Δεκέμβριο του 2024
![Αγρότες: Αύριο Παρασκευή η συνάντηση με τους υπουργούς – Τι θα συζητηθεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos1-600x405.jpg)
Επί ποδός οι αγρότες εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς
Συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα θα ζητήσουν από το κλιμάκιο των υπουργών οι αγρότες
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)