![Γαλλία: Έλιωσε εκατομμύρια κέρματα επειδή δεν φαίνονταν καλά τα αστέρια της ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/eurocents.png)
Περίπου 27 εκατομμύρια κέρματα αναγκάστηκε να καταστρέψει η Γαλλία καθώς δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες της Ε.Ε.
Όπως γράφει το Politico, το Monnaie de Paris, το νομισματοκοπείο της χώρας, παρήγαγε τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο μοτίβο τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονταν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις πολύ ακριβείς απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ , οι χώρες μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της «εθνικής» όψης των κερμάτων ευρώ κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως από την Επιτροπή καθώς και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να διατυπώσουν αντιρρήσεις .
Προχώρησε χωρίς την έγκριση
Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, προτού υποβάλει επίσημο αίτημα για έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο είχε προχωρήσει χωρίς να περιμένει το OK της ΕΕ. Στη συνέχεια έλαβε μια άτυπη προειδοποίηση από την Επιτροπή που τονίζει ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με άμεση γνώση του φακέλου, ο οποίος μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο έλαβε την έγκριση της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου. Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στα αριστοκρατικά κεντρικά γραφεία του Monnaie στο Παρίσι. Και όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό τελικά δεν συνέβη.
Μυστικό σχέδιο
Τώρα, ένα παιχνίδι κατηγοριών έχει ξεκινήσει μεταξύ του Monnaie και της κυβέρνησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε ότι το Monnaie είναι μια αυτόνομη δημόσια εταιρεία και όχι μέρος της γαλλικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι φέρει εξ ολοκλήρου το κόστος της καταστροφής των νομισμάτων.
«Δεν θα υπάρξει κόστος για τους Γάλλους φορολογούμενους, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει στα λειτουργικά της έξοδα», είπε ο αξιωματούχος.
Το θέμα αποκαλύφθηκε αρχικά από το γαλλικό μέσο ενημέρωσης La Lettre, το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής του Monnaie, Marc Schwartz, ότι «το γαλλικό κράτος» ήταν υπεύθυνο.
Το σχέδιο των νέων νομισμάτων που πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση και επικυρώθηκε από την Επιτροπή εξακολουθεί να είναι μυστικό και θα παρουσιαστεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.
Το Monnaie de Paris δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου