Μπορεί οι δυτικές εταιρείες να εγκαταλείπουν μαζικά τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως η χώρα δεν μένει χωρίς επενδύσεις. Αυτό που αλλάζει είναι εθνικότητα των επενδυτών.
Το 2022 μέχρι και το πρώτο 10μηνο του 2023 συνολικά, 9.600 εταιρείες που συνδέονται με άλλες οικονομίες αποχώρησαν, όπως έγραψε η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.
Ρωσία: Το 1/3 της πολεμικής τεχνολογίας που χρειάζεται είναι δυτικής προέλευσης
Μεγάλη προσέλευση από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νέων εταιρειών στη Ρωσία με συνιδρυτές από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Κίνα εκτινάχθηκε στα ύψη αυτά τα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας, ο οποίος επικαλείται επίσημα στοιχεία από την υπηρεσία πληροφοριών επιχειρήσεων SPARK-Interfax.
Εταιρείες με συνιδρυτές από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας, της Κιργιζίας και του Καζακστάν, αποτελούσαν το 59% όλων των νέων εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν στη Ρωσία πέρυσι, δηλαδή περίπου 6 στις 10. Εταιρείες με συνιδρυτές από την Τουρκία και την Ινδία αντιστοιχούσαν στο 3% και στο 2% των εγγραφών νέων εταιρειών σε αυτό το χρονικό διάστημα, αντίστοιχα.
Οι εταιρείες με συνιδρυτές από την Κίνα αποτελούσαν το 25% — ή 1.500 — των νέων εταιρειών στη Ρωσία τους πρώτους 10 μήνες του 2023.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Business Insider, δεν φαίνεται ότι οι νεοεισερχόμενοι αναπληρώνουν πλήρως τον αριθμό αυτών που έχουν αποχωρήσει.
Συνολικά, 116.400 νομικές οντότητες με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων ήταν εγγεγραμμένες στη Ρωσία στα τέλη του 2023 — μείωση μεγαλύτερη από 30% από τον υψηλότερο αντίστοιχο αριθμό των 185.000 οντοτήτων συνδεδεμένων με το εξωτερικό που καταγράφηκε το 2017.
Ο Μιχαήλ Νικολάγιεφ, επικεφαλής του ρωσικού οίκου αξιολόγησης ACRA, δήλωσε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι ενώ οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τον αριθμό των ξένων συνδεδεμένων εταιρειών στη Ρωσία, ο αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εμπορίου και εφοδιασμού της Ρωσίας προς τα ανατολικά βοήθησε στην ενίσχυση των εγγραφών νέων εταιρειών από εναλλακτικές αγορές.
Στο μεταξύ, ρωσικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν επίσης μεταφέρει τα περιουσιακά τους στοιχεία πίσω στη χώρα τους εν μέσω αφενός των πιέσεων των δυτικών κυρώσεων, αφετέρου της ώθησης του καθεστώτος του Πούτιν.
Παρά τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, περίπου το 3% των εταιρειών που εγγράφηκαν στη Ρωσία πέρυσι ήταν από χώρες που το Κρεμλίνο θεωρεί «μη φιλικές», ποσοστό που ισοδυναμεί με τεράστια μείωση από το 14% των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν το 2021.
Δεσμεύσεις και εμπόδια
Η ανασκόπηση από το SPARK-Interfax έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε δέσμευση πολυεθνικών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά.
Ωστόσο, η Ρωσία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την έξοδο ξένων εταιρειών.
Έχει εισαγάγει μια σειρά από μεγάλα εμπόδια στη διαδικασία, όπως να απαιτεί από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν δωρεές στο κράτος και να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλη έκπτωση προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς -όπως η ενέργεια- χρειάζονται επίσης την υπογραφή του Πούτιν πριν από οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Στο διά ταύτα…
Συνολικά, αυτό που συνέβη ήταν ένας μεγάλος αριθμός δεσμεύσεων από τις δυτικές χώρες να αποδειχθεί «κενό γράμμα».
Στο διά ταύτα, μόλις περίπου 350 πολυεθνικές εταιρείες ολοκλήρωσαν την έξοδό τους από τη Ρωσία, δείχνει ένας ιχνηλάτης από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Άλλες 1.606 διεθνείς εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, ενώ 1.741 ξένες εταιρείες βρίσκονται σε διάφορα στάδια παύσης των επενδύσεων ή της λειτουργίας τους στη Ρωσία.
Latest News
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed
Mega deal 16,4 δισ. δολ στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ - Η Constellation Energy αποκτά την Calpine
Για την Constellation Energy, με τον συνυπολογισμό του χρέους, η συναλλαγή αποτιμά την Calpine στα 26,6 δισ. δολάρια.
ESG: Γιατί δικαστής στο Τέξας έβγαλε παράνομες τις επενδύσεις για συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η αγωγή των πιλότων έναντι της American Airlines και τις επενδύσεις με κριτήρια ESG
H Stellantis κατακτά το στόχο για τα αποθέματα της Β Αμερικής- Μειώθηκαν κατά 100.000 οχήματα
Τα αποθέματα του ομίλου Stellantis στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατα 100.000
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο