Το «πράσινο» φως από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές αναμένει η Shein, προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή και, φυσικά, θα την έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση παρά τις προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα.

Shein: Αίτηση για IPO στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν μέσω καχυποψίας και ερευνών

Η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη, η αξία της οποίας αποτιμήθηκε στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια ύστερα από μια άντληση κεφαλαίων τον Μάιο, κατέθεσε αίτηση στην κινεζική ρυθμιστική αρχή τον Νοέμβριο για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες εισαγωγής για τις τοπικές εταιρείες.

Η IPO και το timing

Η Shein, η οποία διακινεί τα fast fashion και όχι μόνο προϊόντα της σε περισσότερες από 150 χώρες, κατέθεσε εμπιστευτικά αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο και θα μπορούσε να ξεκινήσει τη νέα πώληση μετοχών της το 2024, σε αυτό που είναι πιθανό να είναι μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Κίνα και θα εισαχθούν στη Νέα Υόρκη, ανέφερε το Reuters.

Τα σχέδια της Shein για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο είναι πιθανό όχι μόνο να αντιμετωπίσουν αυστηρότερο από τον αναμενόμενο έλεγχο από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει επίσης να περάσουν από μια μακρά διαδικασία έγκρισης από πολλές κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Έτσι κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) για την εισαγωγή στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά υποκείμενη στους νέους κανόνες του Πεκίνου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα εισαχθούν σε υπεράκτιες αγορές.

Υπό αμφισβήτηση

Η κατάθεση στην CSRC θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες της Shein όλα αυτά τα χρόνια να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα και να τοποθετηθεί ως παγκόσμια εταιρεία, στις οποίες περιλαμβάνεται η μεταφορά της έδρας της στη Σιγκαπούρη από τη Ναντζίνγκ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας, στα τέλη του 2021.

Το Reuters ανέφερε στις αρχές του 2022 ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shein, Chris Xu, είχε επίσης γίνει μόνιμος κάτοικος Σιγκαπούρης.

Οι κινεζικοί κανόνες εισαγωγής που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο προβλέπουν ότι οι τοπικής προέλευσης επιχειρήσεις που θέλουν να εισαχθούν σε υπεράκτιες αγορές, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο CSRC και να λάβουν έγκριση από τις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές πριν προχωρήσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κινεζικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Didi Global. Πριν διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες, η εταιρεία «έπεσε πάνω» στο ανάχωμα των κινεζικών αρχών προωθώντας την IPO της ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2021, ενώ διεξαγόταν επανεξέταση των πρακτικών δεδομένων της. Το αποτέλεσμα ήταν και να αποσυρθεί αργότερα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της ασφάλειας των δεδομένων.

Σύμφωνα με τους κανόνες της CSRC, μια σειρά από αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η οποία εποπτεύει τις ξένες συμμετοχές σε τοπικές επιχειρήσεις, η ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλες, μπορούν να εμπλακούν στην έγκριση των υπεράκτιων αιτήσεων IPO.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς ορισμένες υπηρεσίες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, όπως η εθνική ασφάλεια ή η προστασία των δεδομένων, δήλωσαν τραπεζίτες.

Οι κανόνες

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εάν ένας αιτών έχει το 50% ή περισσότερο των λειτουργικών εσόδων, των κερδών, του συνολικού ενεργητικού ή των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του στην ηπειρωτική Κίνα και εν τω μεταξύ τα κύρια τμήματα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του διεξάγονται στη χώρα ή τα ανώτερα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την επιχειρηματική λειτουργία και διαχείριση είναι κυρίως Κινέζοι πολίτες ή κατοικούν στην ηπειρωτική Κίνα, θα αναγνωρίζεται ως κινεζική εταιρεία και θα υπόκειται στους νέους κανόνες.

Οι κανόνες λένε επίσης ότι ο προσδιορισμός του κατά πόσον πρόκειται για εξωχώρια εισαγωγή από κινεζική εταιρεία θα πρέπει να γίνεται με βάση «την ουσία έναντι της μορφής», κάτι που, σύμφωνα με δικηγόρους και τραπεζίτες, δίνει στην CSRC διακριτική ευχέρεια.

Η Shein, η οποία απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, παράγει ρούχα στην Κίνα για να τα πουλήσει διαδικτυακά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία εκτός της Κίνας.

Δεν έχει στην ιδιοκτησία της ούτε λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής και αντ’ αυτού συνεργάζεται με περίπου 5.400 τρίτους συμβεβλημένους κατασκευαστές, κυρίως στην Κίνα. Αποστέλλει την πλειονότητα των προϊόντων της απευθείας από την Κίνα στους αγοραστές αεροπορικώς σε ατομικές αποστολές.

Καθώς η λειτουργία και η επιχειρηματική δραστηριότητά της βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια εφοδιαστική αλυσίδα και σε κατασκευαστές στην Κίνα, η CSRC θα περίμενε ότι θα υπαχθεί στους νέους κανόνες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου