Μπορεί να είναι ένα σχετικά νέο πεδίο, μόλις μίας δεκαετίας, αλλά η ιδιωτική πίστωση πλέον έχει ωριμάσει για να ανταγωνίζεται πιο παραδοσιακές μορφές δανεισμού και να πυροδοτεί συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το εάν αυτή η σχετικά νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.
Σε μια εποχή λοιπόν που οι αρχές προσπαθούν να προλάβουν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε μικρές ή μεγάλες κρίσεις, ενισχύοντας την υπερρύθμιση ειδικά του χρηματοπιστωτικού κλάδου, νέες μορφές ιδιωτικής πίστωσης αναδύονται.
Κέλεχερ-UBS: Βλέπει «φούσκα» στην ιδιωτική πίστη
Ακόμη και οι παραδοσιακές τράπεζες (τις ίδιες δηλαδή που εκτοπίζει η ιδιωτική πίστωση) δημιουργούν τις δικές τους ιδιωτικές προσφορές πιστώσεων για τους επενδυτές, με πολλούς αναλυτές πλέον να προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο αυτής της νέας μορφής δανεισμού.
Η «χρυσή στιγμή» για την ιδιωτική πίστωση
Τα υψηλότερα επιτόκια και η περιφερειακή τραπεζική αναταραχή του 2023 έχουν υποκινήσει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ιδιωτική πίστη θα ανθίσει. Η αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 1,6 τρισ. δολάρια το 2023 σε 2,8 τρισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin. Η BlackRock είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ανάπτυξη στα 3,2 τρισ. δολάρια.
Το «Debanking» βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, υποστηρίζει ο Marc Rowan, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας κεφαλαίων Apollo. Και ο Jon Gray, πρόεδρος της Blackstone, χαρακτήρισε ως τη «χρυσή στιγμή» για να περιγράψει τις συνθήκες στην αγορά πίστωσης στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Όπως ανέφεραν πρόσφατα και οι Financial Times, αν λάβουμε υπόψιν τους νέους τραπεζικούς κανονισμούς, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι ότι το κεφάλαιο που απαιτείται για την υποστήριξη του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 35%, δεν είναι παράξενο που ο Jamie Dimon είπε ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι πιστώσεων θα «χορεύουν στο δρόμο».
Ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθεί η αγορά θα είναι ένα κομβικό ζήτημα όχι μόνο για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες της αγοράς και τις τράπεζες – αλλά και για τους παραδοσιακούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες της ιδιωτικής αγοράς για να αποτρέψουν την αδυσώπητη άνοδο της παθητικής διαχείρισης κεφαλαίων. Τουλάχιστον 26 παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν αγοράσει ή λανσάρει νέες ιδιωτικές πιστωτικές μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει πόσο μεταβάλλεται η δομή της χρηματοοικονομικής αγοράς. Πριν από είκοσι χρόνια ένα ερευνητικό σημείωμα της Morgan Stanley ανέφερε ότι οι ροές των επενδυτών θα διευρυνθούν σε ένα μεγάλο μέρος. Στο ένα άκρο, οι επενδυτές θα συρρέουν σε παθητικά και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια για να έχουν πρόσβαση στις αποδόσεις αναφοράς φθηνά και άνετα. Από την άλλη, οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις θα κατανέμουν όλο και περισσότερο σε εξειδικευμένους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, hedge funds και ακίνητα.
Οι συμβατικοί διαχειριστές κεφαλαίων «πυρήνα», αυτή που θα είναι στη μέση δηλαδή του εύρους, θα πιέζονταν να συντονίσουν τις επενδυτικές τους ομάδες, να γίνουν πιο εξειδικευμένοι ή να συγχωνευτούν. Και έτσι έχει αποδειχθεί.
Τα ETF αυξήθηκαν από 218 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003 σε 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με το ETFGI. Και από άποψη εσόδων, είναι εντυπωσιακό πόσο μονόπλευρα έχουν γίνει. Το ήμισυ όλων των προμηθειών διαχείρισης στον επενδυτικό κλάδο είναι πιθανό να πάει σε εναλλακτικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων το 2023, από 28% το 2003.
Η ποσοτική χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των οικονομιών και των αγορών, η οποία ενίσχυσε τα κέρδη των παραδοσιακών εταιρειών, τώρα μειώνεται. Χωρίς αυτόν τον θετικό άνεμο, η πίεση στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων γίνεται όλο και πιο έντονη.
Πώς θα εξελιχθεί λοιπόν η ιδιωτική πίστωση;
Σήμερα, μόνο 10 εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 40% της συγκέντρωσης κεφαλαίων από ιδιωτική πίστωση τους τελευταίους 24 μήνες, σύμφωνα με τον Preqin. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η αύξηση της ιδιωτικής πίστωσης θα μπορούσε να ωφελήσει δυσανάλογα αυτές τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Πρώτον, ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης είναι πιθανό να προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίου από περιφερειακές τράπεζες που πρέπει να απομόχλουν, συχνά πουλώντας καλά περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση.
Οι νέοι κανόνες της Fed σημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες απλά δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τη χαλάρωση. Η αγορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι μια εξειδικευμένη προσπάθεια με μεγάλα μεγέθη χαρτοφυλακίου και την ταχύτητα που απαιτείται για τις συμφωνίες θα είναι προς όφελος των εταιρειών που μπορούν να αναλάβουν τους κινδύνους.
Δεύτερον, το αυξανόμενο μέγεθος των συμφωνιών απαιτεί μεγαλύτερα κεφάλαια. Τον Αύγουστο του 2023 σημειώθηκε νέο ρεκόρ για το μεγαλύτερο δάνειο στα 4,8 δισ. δολάρια για την εταιρεία fintech Finastra.
Τρίτον, και κρίσιμο, οι τράπεζες θέλουν να συνεργαστούν για να μην χάσουν την πρόσβαση στους πελάτες. Ενώ οι αυστηρότεροι κανονισμοί σημαίνουν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να απορρίψουν περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες θα θέλουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια και να συνεργάζονται για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ροής των συμφωνιών, ωφελώντας και πάλι αυτές τις εταιρείες με κλίμακα. Αρκετές μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες και είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες. Η Citi είναι η τελευταία που φέρεται να λανσάρει μια νέα μονάδα το 2024.
Ο ρόλος των επιτοκίων
Η αλλαγή του καθεστώτος στα επιτόκια σημαίνει ότι οι απώλειες δανείων είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς εξομαλύνεται το κόστος χρηματοδότησης και εκτίθενται πιο αδύναμοι ισολογισμοί. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τους ιδιωτικούς παρόχους πιστώσεων.
Οι νέες εταιρείες που προσπαθούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους μπορεί να μην είναι τόσο συνετές. Αυτό απαιτεί επιλεκτικότητα και έντονη εστίαση στους κινδύνους και τις αποδόσεις στις συμφωνίες.
Φυσικά, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες, όπως το προβληματικό χρέος ή ο δανεισμός ενεργειακών υποδομών, όπου μια μεγάλη εταιρεία ιδιωτικής πίστωσης μπορεί να έχει πλεονεκτήματα.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...