
Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου το Teletext έχει περάσει στην ιστορία με την έλευση του διαδικτύου και των smartphones. Όμως στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν από τους πιο ανεπτυγμένους ψηφιακά πληθυσμούς στον κόσμο, το SVT Text, που διαχειρίζεται ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό, προσελκύοντας καθημερινά το 15% του σουηδικού πληθυσμού ηλικίας από 9 έως 85 ετών.
Σύμφωνα με την έκθεση Media Barometer της Nordicom, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ηλικιών 65 έως 85 ετών, με 28% να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 9%.
Διαδίκτυο: Ποια domain names προτίμησαν οι Έλληνες το 2023
Τα δύο γραφεία Teletext της SVT βρίσκονται σε ένα στούντιο ειδήσεων στο κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Στοκχόλμη.
Νοσταλγία σε έναν κόσμο που αλλάζει
Ο Erik Aldaeus, ο οποίος εργάζεται εκεί από το 2001, δήλωσε ότι η υπηρεσία παραμένει δημοφιλής επειδή παρείχε «σύντομες, άμεσες ειδήσεις -χωρίς φιοριτούρες- σε ένα τοπίο που κατακλύζεται από πληροφορίες».

Οι Σουηδοί, λέει, «ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, αλλά μπορούν επίσης να είναι νοσταλγοί και να αγαπούν την ασφάλεια (…) σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Πολλοί ηλικιωμένοι Σουηδοί που ζουν σε ψηφιακή απομόνωση δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το teletext ήταν η μόνη διέξοδο τους.
Αν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές -κατάργηση του bingo, των κριτικών ταινιών και των ενημερώσεων για το χρηματιστήριο- πολλά στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, παρέχοντας συνέχεια πληροφορίες στους μακροχρόνιους χρήστες του σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.
Τα γραφικά παραμένουν παρόμοια με το πρωτότυπο του 1979 και σε αντίθεση με το διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τη δημοφιλία με βάση το περιεχόμενο που περιλαμβάνει προβλέψεις καιρού, τηλεοπτικούς οδηγούς, ειδήσεις και αθλητικά.
Εκτός από την απλή και συνοπτική μορφή του η διαρκή απήχηση του SVT Text αποδίδεται στα αποστασιοποιημένα άρθρα του -δεν είναι υπογεγραμμένα- ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως ο αναγνώστης δεν κατακλύζεται από ειδοποιήσεις.


Latest News

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας
Επιτήδειοι με κακούς σκοπούς μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και οι χρήστες να πέσουν θύματα σε ηλεκτρονικές απάτες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου