Άσχημα μαντάτα έφερε ο νέος χρόνος για τους κτηνοτρόφους, καθώς τα τιμολόγια με τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, που «έκοψαν» γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας ήταν μειωμένες.
Μετά την τακτική κωλυσιεργίας, που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος γινόταν ως επί το πλείστον χωρίς τιμή, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια, με τους κτηνοτρόφους της χώρας να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης.
Γάλα: Διατηρεί τις δυνάμεις του – Οι προκλήσεις της επόμενης 12ετίας
Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Η άσχημη αυτή εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να κλείσουν συμφωνίες για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν προς όφελός τους, χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη μείωση της κατανάλωσης φέτας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που η τιμή της φέτας παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα για τον καταναλωτή.
«Η πτώση της τιμής του γάλακτος στα 1,50 ευρώ/κιλό όπως πολλοί γαλακτοβιομήχανοι θέλουν θα μας βρει απέναντι γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης», προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Ένα ακόμα …χτύπημα
Έτσι, με την έλευση του νέου χρόνου και των νέων τιμολογίων, οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους, να διατηρήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν οι ίδιοι στην παραγωγή.
Ήδη οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν προειδοποιήσει, ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές συμφωνίες τότε η ελληνική κτηνοτροφία, θα δεχτεί ένα ακόμα χτύπημα, που σίγουρα θα οδηγήσει αρκετούς του χώρου είτε να μειώσουν τα κοπάδια τους είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν.
Μια προειδοποίηση, που δεν αποτελεί «τουφεκιά στον αέρα», καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια τόσο ο αριθμός των ζώων όσο και των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί σημαντικά.
Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία: Μόλις πέρσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022( από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).
Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί τόσο η απώλεια ενισχύσεων καθώς μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων τις έλαβε «πετσοκομμένες», όσο και το κόστος παραγωγής, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Να σταματήσει ο εκβιασμός
Να σταματήσει ο εκβιασμός από τις γαλακτοβιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που μας συνθλίβει».
«Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση. Η αλλαγή επαγγέλματος γίνεται ρουτίνα για πολλούς από εμάς και μοιάζει μη αναστρέψιμη, ενώ η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», επισημαίνει ο ΣΕΚ.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές