Η δυνατότητα σε περίπου 13.000 οφειλέτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη της σύνταξής τους με την παρακράτηση του 60% του μηνιαίου ποσού παρέχεται από το τρέχον έτος. Την ίδια ώρα τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ συνεχώς αυξάνονται και έφτασαν τα 47 δισ. ευρώ, ενώ διαπιστώνεται ότι χάνονται οι μισές ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές καταβολές των δόσεων.
Τους πρώτους μήνες του 2024, με την ανάπτυξη των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή η διεύρυνση του αριθμού των συνταξιούχων που έχουν οφειλές και ταυτόχρονα λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους. Επισημαίνεται ότι για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να έχει ένσημα 20 ετών και το όριο των τραπεζικών του καταθέσεων να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ (και τα 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ). Μάλιστα θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Σκοπός της ρύθμισης είναι να ωφελούνται πρόσωπα με πραγματική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.
ΕΦΚΑ: Στόχος ο μηδενισμός του χρόνου αναμονής για έκδοση συντάξεων
Ελεγχος
Κατά το στάδιο ελέγχου, ο αιτών παρέχει τη συγκατάθεσή του στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην ΑΑΔΕ να προωθήσουν στον ΕΦΚΑ τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η υπαγωγή αυτού στη ρύθμιση. Η συγκατάθεση συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου προκειμένου να γίνει μια διασταύρωση των όσων είχε δηλώσει ο αιτών με τα πραγματικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι αυτές δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ), η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά και θα εφαρμόζεται παρακράτηση επ’ αυτής ως εξής:
Για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) και μέχρι τα 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιοριστεί η οφειλή και πάλι στα 20.000 ευρώ.
Για την εναπομένουσα οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) θα εφαρμόζεται συμψηφισμός με τμήμα της σύνταξης, σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι χάνονται οι μισές ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΕΦΚΑ καθώς οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές καταβολές των δόσεων. Επιπλέον, αυξάνεται ανά τρίμηνο το υπόλοιπο των οφειλών, το οποίο έχει υπερβεί τα 47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε κάποια ρύθμιση είναι μόλις το 10%. Εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη ύψους 42,4 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να αντιμετωπίζουν τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Εκθεση
Τα στοιχεία από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι από όλες τις ρυθμίσεις, ενεργές και μη, η Κοινωνική Ασφάλιση φιλοδοξεί να εισπράξει, στην καλύτερη περίπτωση, 4,76 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 42,4 δισ. ευρώ χρέους είτε δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποια ρύθμιση είτε ξεκίνησε η διαδικασία της αποπληρωμής των δόσεων αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, συνολικά και από διάφορες ρυθμίσεις, έχουν κατά καιρούς ενταχθεί ποσά προς αποπληρωμή (κεφάλαιο, τόκοι και προσαυξήσεις) που ανέρχονται στα 24,56 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 2/3 ή ακριβέστερα τα 16,81 δισ. ευρώ έχουν βγει εκτός διαδικασίας, αφού οι οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις, μιας και δεν κατέβαλλαν τις μηνιαίες δόσεις, όπως είχαν υποχρέωση να πράξουν, ή δεν κατέβαλλαν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Μόλις 2,98 δισ. ευρώ είναι το τελικό ποσό που έχει εισπραχθεί έως τώρα από ρυθμίσεις οφειλών, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 6,31% του συνολικού χρέους.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα