![ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/syriza-1.jpg)
Έξι χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα για «εξορθολογισμό» των σχέσεων εκκλησίας- κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να επανέλθει με νέα νομοθετική πρωτοβουλία βασισμένη στην πρόταση του 2018 που τότε «ναυάγησε».
Σύμφωνα με πληροφορίες την πρωτοβουλία έκανε γνωστή ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προανήγγειλε επίσης πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας.
Η συμφωνία των δεκαπέντε σημείων επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (δεν προέβλεπε πλήρη διαχωρισμό) είχε σκοντάψει σε «πολιτικές σκοπιμότητες» όπως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει.
«Σκιές» στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Όποιος διαφωνεί, να σηκωθεί»
Προέβλεπε ένα διπλό συμβιβασμό και συγκεκριμένα: Η πολιτεία θα αποδεσμευόταν από τη μισθοδοσία του κλήρου, διασφαλίζοντας όμως στην εκκλησία τους πόρους που απαιτούνται γι’ αυτή. Αφετέρου, πολιτεία και εκκλησία θα συμφωνούσαν στην από κοινού αξιοποίηση αμφισβητούμενων μεταξύ τους εκτάσεων χωρίς να περιμένουν να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Το σχέδιο παράμεινε στα χαρτιά και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ετοιμάζεται να το επαναφέρει. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σύντομα να αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια με προτάσεις κοστολογημένες και αιτιολογημένες. Επιπλέον στα σκαριά βρίσκεται και πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/01/syriza-kasselakis-1024x682.jpg)
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Σάββατο 13 Ιανουαρίου
Ευρωλίστα… isyriza
Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε ότι εκκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαδικασίες για την κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα των think tanks, οι ενδιαφερόμενοι θα στέλνουν βιογραφικό στον isyriza.
Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία, οπότε θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει με τα επικρατέστερα πρόσωπα.
Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, για να καταληχθούν τα 42 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου.
Σχετικά με το θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ευρωσοσιαλιστές μετά από κομματικό δημοψήφισμα όπως έχουν προτείνει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι η πρόταση «δεν είναι πυροτέχνημα» και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος.
Όσον αφορά στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία για τις θέσεις της για το συνέδριο του κόμματος, υπήρξαν μόνο δύο λευκά και κανένα «όχι».
Πηγή In.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο