«Κούρασαν» τους Έλληνες καταθέτες τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται σε άλλα επενδυτικά-χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρει η αγορά αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,79 %, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 3,34%.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες πλέον γυρνούν την πλάτη τους στις τραπεζικές καταθέσεις και αυτό αποτυπώνεται βέβαια και στα στοιχεία άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που βλέπουν την «άνοιξη» να ξαναέρχεται.

Εισροές ρεκόρ στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια το 2023 – Γιατί προσέλκυσαν τους επενδυτές

Τα αμοιβαία κεφάλαια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ενεργητικό των 13 ΑΕΔΑΚ στις 11 Ιανουαρίου του 2024 έφτασε τα 16 δισ. ευρώ, από 11,18 δισ. ευρώ την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι παρουσιάζοντας ουσιαστικά μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως περίπου του 43%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των 16 δισ. ευρώ η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το είχε επιτύχει τελευταία φορά πριν από 16 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2008. Μάλιστα στις περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων παρατηρήθηκαν και νέες εισροές κεφαλαίων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα ομολογιακά αμοιβαία

Οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς στο λανσάρισμα νέων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των υψηλότερων αποδόσεων. Υπάρχουν μάλιστα προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας όπως των 18 ή 24 μηνών, με τις τράπεζες να υπόσχονται συνολικές αποδόσεις από 3% και πάνω, πολύ περισσότερο δηλαδή από ότι δίνει μια ανάλογη προθεσμιακή κατάθεση.

Παράλληλα, οι τράπεζες προσφέρουν και ομολογιακά αμοιβαία με διάρκεια έως και 5 ετών, μέσω των οποίων διανέμεται ετήσιο μέρισμα στους επενδυτές

Η ελκυστικότητα αυτών των προγραμμάτων έγκειται στο ό,τι ο επενδυτής μπορεί να συμμετέχει με μικροποσά ακόμη και με 1.000 ευρώ, το οποίο αν ήταν τοποθετημένο σε μία απλή κατάθεση θα είχε μηδενικό επιτόκιο. Το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πελάτης είναι ότι πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιο, του οποίου η απόδοση δεν μπορεί ποτέ να είναι εξασφαλισμένη, καθώς η αξία του διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις τιμές της αγοράς. Άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι εάν χρειασθεί να βγουν από το προϊόν πριν τη λήξη του καθώς τότε μπορεί να χάσουν μέρος της απόδοσης και ενδεχομένως και κεφάλαιο, αν η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από την τιμή αγοράς.

Τα λαϊκά έντοκα

Όλο και περισσότεροι αποταμιευτές βρίσκουν «αποκούμπι» για την απόδοση που ζητούν στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Πλέον υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης . Το δέλεαρ των εντόκων σαφώς είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84%.

Το δεύτερο πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι η σύντομη λήξη τους γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τις προθεσμιακές καταθέσεις με τις οποίες άλλωστε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι σημαντικός αριθμός καταθετών.

Τρίτο πλεονέκτημα είναι πως δεν φορολογούνται . Φορολογικά τα έντοκα υπερτερούν έναντι των καταθέσεων καθώς στις καταθέσεις οι τόκοι φορολογούνται με 15% σε ετήσια βάση, ενώ το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας