Με πτώση έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τρίτη, με το Brent να υποχωρεί περισσότερο από 1%, καθώς οι χαμηλές προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων ώθησαν το δολάριο σε υψηλό ενός μηνός και οι αναλυτές προβλέπουν υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 65 σεντς, ή 0,9%, έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής (οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα) στα 72,03 δολάρια το βαρέλι έως τις 6.02 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Αργεντινή: Η πετρελαϊκή επανάσταση της «Νεκρής Αγελάδας»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 24 σεντς, ή 0,3%, από τον διακανονισμό της Δευτέρας στα 77,91 δολάρια το βαρέλι.

Στο υψηλό της συνεδρίασης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent είχαν αυξηθεί κατά ένα δολάριο το βαρέλι.

Ενισχυμένο δολάριο και ζεστός Ιανουάριος

Τις τιμές επιβάρυνε το δολάριο, το οποίο έφτασε στο υψηλό ενός μήνα σήμερα Τρίτη, καθώς άρχισαν να φθίνουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση από επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Οι προβλέψεις για έναν ζεστό Ιανουάριο στις μεγάλες περιοχές παραγωγής των ΗΠΑ επηρέασαν επίσης τις τιμές της ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ο Jay Hatfield, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην InfraCap στη Νέα Υόρκη.

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Οι απώλειες στην τιμή του πετρελαίου περιορίστηκαν από σημάδια κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε την Τρίτη νέο χτύπημα στην Υεμένη εναντίον τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων των Χούθι.

Οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας διαταράσσουν την παγκόσμια διακίνηση των εμπορευμάτων με αλλεπάλληλες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή κλιμακώθηκαν επίσης σήμερα, καθώς το χτύπημα του Ιράν σε στόχους στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ προκάλεσε διπλωματική διαμάχη. Το Ιράν επιτέθηκε επίσης σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται, επομένως το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου θα πρέπει επίσης να αυξάνεται», δήλωσε ο Rob Thummel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων ενέργειας Tortoise Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities