Η εν πολλοίς… αναμενόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε σήμερα, με πολλά χαρτοφυλάκια να βρίσκουν ευκαιρία να πάρουν μέρος των κερδών τους και να ενισχύουν τη ρευστότητα τους, μετά από ένα πολύ καλό πρώτο δεκαήμερο που επιφύλαξε το νέο έτος για την αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 1.332,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.332,23 μονάδων (-1,57%) και 1.350,66 μονάδων (-0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 375 χιλ. τεμάχια αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,59% στις 3.234,43 μονάδες, ενώ στο -1,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.231,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 1.119,53 μονάδες.

Σταθερότητα στις… πιέσεις

Μόνιμα σε αρνητικά εδάφη η αγορά σήμερα, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις αναμένοντας καλύτερα επίπεδα τιμών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις χαμηλές συναλλαγές, σε σύγκριση με τις ανοδικές συνεδριάσεις, με την πορεία της αγοράς να παραπέμπει περισσότερο σε μια τεχνικού τύπου διόρθωση και λιγότερο σε μια έξοδο από θέσεις που ήδη έδωσαν σημαντικές κινήσεις.

Άλλωστε, αργά ή γρήγορα η διόρθωση της αγοράς θα ερχόταν, ειδικά σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών τους. Η αγορά άλλωστε έχει κάνει μια πολύ καλή έναρξη του έτους, με μόλις τη δεύτερη πτωτική συνεδρίαση στις 11 μέχρι στιγμής, με τις αγοραστικές κινήσεις να δείχνουν τις τελευταίες ημέρες την επιφυλακτικότητα που συνοδεύει πάντα μια τέτοια πορεία. Έστω και βραχυπρόθεσμα, η αγορά χρειαζόταν μια αποσυμπίεση προκειμένου να μαζέψει δυνάμεις ρευστότητας και να δοκιμάσει πλέον τη συνέχεια της κίνησης, ή να δημιουργήσει τα αναχώματα σε περίπτωση που οι εντολές των πωλητών αυξηθούν.

Πάντως αυτό που σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr είναι ότι τα μηνύματα που δίνει η αγορά κάθε άλλο παρά αρνητικά είναι. Ήδη επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα τις προηγούμενες ημέρες, όταν το διεθνές κλίμα δεν βοηθούσε. Και όσο παραμένει κοντά στα υψηλά δεκαετίας ο βαθμός ευαισθησίας ενισχύεται και οι αγοραστικές κινήσεις γίνονται ελαφρώς πιο επιλεκτικές. Θα χρειαστεί επομένως σταδιακά η αγορά να έχει περισσότερα στοιχεία για τις επιδόσεις των εισηγμένων (και της οικονομίας φυσικά), προκειμένου να ανανεώνεται η ψήφος εμπιστοσύνης και να περιορίζονται οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις που παραδοσιακά δημιουργούν αναταράξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και ο Ελλάκτωρ ηγήθηκαν της πτώσης, υποχωρώντας κατά 3,90% και 3,72% αντίστοιχα, με τις απώλειες των Εθνικής, Τιτάν, Alpha Bank και Aegean να ξεπερνούν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergu, Jumbo, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά οι Βιοχάλκο, Λάμδα και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών