Η Ben και Jerry’s ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια κίνηση που κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με τη μητρική εταιρεία Unilever σχετικά με τη στάση της παγωτοβιομηχανίας σχετικά με τις ισραηλινές πολιτικές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πώς μπερδεύονται… γλυκά, τα παγωτά Ben & Jerry’s, η Unilever και το Παλαιστινιακό

«Η ειρήνη αποτελεί βασική αξία των Ben & Jerry’s», δήλωσε στους Financial Times η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Anuradha Mittal. «Από το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία [η εταιρεία] έχει υποστηρίξει με συνέπεια αυτές τις αρχές. Σήμερα δεν είναι διαφορετικά, καθώς απευθύνουμε έκκληση για ειρήνη και μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Η απόφαση ακολουθεί μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των Ben and Jerry’s και Unilever σχετικά με την προσπάθεια της μάρκας παγωτού το 2021 να σταματήσει να πωλεί τα προϊόντα της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Για να αποτρέψει την κίνηση, η Unilever πούλησε τον ισραηλινό βραχίονα της μάρκας σε έναν τοπικό δικαιοδόχο. Ο Ben και ο Jerry’s απάντησαν καταθέτοντας αγωγή κατά της Unilever, σε μια σπάνια περίπτωση που μια εταιρεία μηνύθηκε από τη δική της θυγατρική.

Η Unilever, η οποία κατέχει επίσης μάρκες από σαπούνι Dove και προϊόντα καθαρισμού Cif έως παγωτά Magnum και Marmite, δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η αγωγή είχε επιλυθεί. Η ισραηλινή επιχείρηση ανήκει πλέον στον τοπικό δικαιοδόχο Avi Zinger.

Μετά από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση των Ben και Jerry’s και τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο Mittal δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ήταν βέβαιο ότι η στάση του για κατάπαυση του πυρός ήταν «συνεπής με την ιστορία και τις αξίες της εταιρείας μας», σύμφωνα με τους Financial Times.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς μετά την εισβολή των μαχητών της στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 24.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ έχει εκτοπίσει 1,9 εκατ. από τους 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα και έχει καταστήσει μεγάλο μέρος της περιοχής ακατοίκητο.

Η Ben and Jerry’s είναι μία από τις λίγες εταιρείες που έχουν λάβει δημόσια θέση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ή έχουν υποστηρίξει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αρκετές εταιρείες που έχουν σχολιάσει δημοσίως έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τους καταναλωτές.

«Ο εταιρικός κόσμος έχει σιωπήσει»

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εκατομμύρια διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ο εταιρικός κόσμος έχει σιωπήσει», δήλωσε ο Mittal για την απάντηση στη σύγκρουση.

Η Starbucks έχει στοχοποιηθεί με μποϊκοτάζ των καφετεριών της, αφού ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί ορισμένους από τους υπαλλήλους της, το Starbucks Workers United, δημοσίευσε «Αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη!» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Laxman Narasimhan έγραψε μια επιστολή προς το προσωπικό τον Δεκέμβριο, στην οποία είπε ότι οι διαδηλωτές είχαν «επηρεαστεί από την παραποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του τι αντιπροσωπεύουμε».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever και ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα από πρόεδρος της εβραϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal Center, αφού κάλεσε σε μποϊκοτάζ του Ben and Jerry’s, το οποίο προηγουμένως χαρακτήρισε «αντισημιτικό» για την προσπάθειά του να σταματήσει τις πωλήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ben and Jerry’s δήλωσε ότι είχε λάβει την απόφασή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός ανεξάρτητα από τη Unilever, επισημαίνοντας ότι είναι αυτόνομη θυγατρική του ομίλου καταναλωτικών αγαθών και ότι το διοικητικό συμβούλιο της μάρκας παγωτού είχε «πρωταρχική ευθύνη για την κοινωνική αποστολή και την ουσιαστική ακεραιότητα της μάρκας».

Η Unilever δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»