Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2023 κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα o ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής, Frontex.

H εδρεύουσα στη Βαρσοβία, Frontex, ανέφερε πως πρόκειται για “σημαντική αύξηση του αριθμού των παράτυπων εισόδων στα σύνορα το 2023, την υψηλότερη από το 2016”, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 380.000, το 41% των οποίων μέσω της κεντρικής Μεσογείου.

Αυτά τα ετήσια στοιχεία επιβεβαιώνουν “μια τάση σταθερής αύξησης στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών”, αναφέρει σε σχετκή ανακοίνωση.

Νέα Υόρκη: Μηνύει τα λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες από το Τέξας

Οι άλλες δύο μεταναστευτικές διαδρομές που ήταν οι πιο πολυσύχναστες το 2023 διέρχονταν από τα Δυτικά Βαλκάνια (26%) και την ανατολική Μεσόγειο (16%).

“Οι Σύροι αντιπροσώπευαν περισσότερες από 100.000 παράτυπες διελεύσεις το περασμένο έτος, δηλ. τον μεγαλύτερο αριθμό από όλες τις εθνικότητες” και ακολουθούν οι πολίτες της Γουινέας και του Αφγανιστάν, διευκρινίζει ο Frontex.

“Αυτές οι τρεις πρώτες εθνικότητες εκπροσωπούν πάνω από το ένα τρίτο όλων των αφίξεων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Περίπου το 10% των παράτυπων εισόδων πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες και σχεδόν το ίδιο ποσοστό από ανήλικους.

Νέος κανονισμός για το άσυλο στην ΕΕ

Πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε νέο κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες του μπλοκ που αναγνωρίζονται ως χώρες που υφίστανται μεταναστευτικές πιέσεις, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους και οικονομικής συνεισφοράς. Ο νέος κανονισμός καθορίζει επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Για να αντιμετωπιστούν οι ξαφνικές αυξήσεις των αφίξεων, ο κανονισμός για την κρίση και την ανωτέρα βία θεσπίζει έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και μέτρα ώστε να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Οι κανόνες καλύπτουν επίσης την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου μετανάστες και αιτούντε άσυλο χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες ή εχθρικούς μη κρατικούς φορείς για να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, προβλέποντας πιθανή προσωρινή παρέκκλιση από τις τυπικές διαδικασίες ασύλου.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό ελέγχου διαλογής, άνθρωποι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ θα υπόκεινται σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, της συλλογής βιομετρικών δεδομένων, ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για έως και επτά ημέρες. Οι ειδικές ανάγκες των παιδιών θα ληφθούν υπόψη και κάθε κράτος μέλος θα έχει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης ώστε να διασφαλίζει τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.