
Εντός του 2024 θα υπογραφεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για έναν από τους «καυτούς φακέλους» που έχει παραλάβει και πρέπει να διαχειρισθεί η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μηχαηλίδου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι – εκ των πραγμάτων – θα πρέπει να περικοπούν μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες παροχές των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Πρεμιέρα σε συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ
Στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές όπως ασθένειας, μητρότητας, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρίας.
Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Έως τώρα έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος. Με το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ενοποιήθηκαν οι κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης. Όμως, οι παροχές σε χρήμα – για παράδειγμα το επίδομα κηδείας – ακόμα δίνονται με τους παλαιούς κανόνες.
Ενιαίες παροχές
Ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e – ΕΦΚΑ, βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσά που καταβάλλονται αναλόγως με το ταμείο στο οποίο ήταν ο ασφαλισμένος πριν την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.
Έμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθενείας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρία, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών, και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.
Οι μειώσεις
Μέχρι ώρας έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Αυτές αναμένεται να καταγραφούν από τις ομάδες εργασίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές.
Ως βάση του νέου κανονισμοί θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος.
Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση


Latest News

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Το app για να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα - Τι αλλάζει από φέτος
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους