Συνήθως, οι αργές ανοδικές κινήσεις ακολουθούνται από απότομες πτωτικές συνεδριάσεις. Σαν και τη σημερινή (της Τρίτης)

Και μάλιστα, εφόσον η πτώση συνοδεύεται από χαμηλούς όγκους συναλλαγών, υποδεικνύεται ευκαιρία επανεισόδου υπέρ της τάσης.

Η οποία, στη συγκεκριμένη φάση, είναι ανοδική.

Στο ταμπλό, οι μετοχές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο το τελευταίο διάστημα (και όχι άδικα) είναι από τη μεγάλη κεφ/ση οι ΕΤΕ (στήριξη 6,64), ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, TITC, CENER. Επίσης, η ΟΤΟΕΛ φαίνεται να έχει ενδιαφέρον πάνω από 13,50.

Στη μικρομεσαία, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΚΟΥΑΛ.

Η εικόνα στο μεσοπρόθεσμο δεν έχει αλλάξει επ ουδενί λόγο, καθώς οι παράγοντες που δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο και έχουν αναλυθεί εκτενώς στη στήλη, παραμένουν ως έχουν.

To spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διατηρείται κοντά σε υπερπολυετή χαμηλά, περ. 112 μ.β., υποδεικνύοντας και την “ασφάλεια” που νιώθουν οι επενδυτές στην εκείθεν αγορά.

Συγκριτικά, το spread του δεκαετούς ιταλικού στις 156 μ.β., του ισπανικού στις 91, του ποροτγαλικού στις 81.

Εξάλλου, το δεκαετές μας ομόλογο με κουπόνι 4,25% κινείται αισθητά χαμηλότερα περί το 3,3% απόδοση στη λήξη και τιμή πάνω από 107,5. Αντίστοιχα το διετές (3,375%) με απόδοση 2,87%. Το swap σε ευρώ υπολογίζεται στο 2,62% για το 10ετές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το euribor βρίσκεται στο 3,64% για το 12μηνο και 3,93 για το τρίμηνο, έχοντας γίνει μεγαλύτερο από τα τέλη του Νοεμβρίου 2023.

Κι έτσι, τα στοιχεία στις αγορές σταθερού εισοδήματος υποδεικνύουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από κει και πέρα, το Χρηματιστήριό μας είναι και το μόνο θετικό στην Ευρώπη για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται πέριξ του αμετάβλητου. Ισχυρά κέρδη έχει μονο ο ΝΙΚΚΕΙ (+6% στο εξεταζόμενο διάστημα).

Latest News