Στο σημερινό ECOFIN, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν μια σειρά προτάσεων για την οικονομική πολιτική, που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες κράτη μέλη την περίοδο 2024-2025. Ανάμεσα στις προτάσεις, η μείωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση των πράσινων και των ψηφιακών επενδύσεων ενώ ξεχωρίζει η παρότρυνση της Επιτροπής για αύξηση των μισθών αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Τριπλή ανάσα για την ελληνική οικονομία

Οι αυξήσεις των μισθών

Σύμφωνα με έγγραφο που θα επεξεργαστεί σήμερα στο Ecofin, οι χώρες κράτη μέλη καλούνται να στηρίξουν τους μισθούς ώστε να μετριαστούν οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης, ειδικά για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή εφιστά τη προσοχή των κρατών, ώστε οι αυξήσεις των μισθών θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρξει ανάφλεξη του πληθωρισμού και δεύτερον να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο προτείνεται η προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

Επίσης στο διαρκές ερώτημα των επιχειρήσεων γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους, οι συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν συστήνουν την προώθηση καλύτερων συνθηκών εργασίας για την προσέλκυση και την διατήρηση εργαζομένων.

Ενώ για τις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού σε ορισμένα επαγγέλματα που παρατηρείται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στο έγγραφο προτείνεται η λήψη μέτρων για την διευκόλυνση της διαχείρισης της νόμιμης μετανάστευσης εργαζομένων τρίτων χωρών.

Οι πραγματικοί μισθοί δεν αυξήθηκαν

Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν το 2022 και στις αρχές του 2023 ,στην Ευρωζώνη (+4,8%) λόγω του πληθωρισμού αλλά και της στενότητας της αγοράς εργασίας. Παρόλο που οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της Ευρώπης μετριάστηκαν σύμφωνα με το έγγραφο, η αύξηση των ονομαστικών μισθών δεν συμβάδισε με τον πληθωρισμό (-3,7% για τους πραγματικούς μισθούς το 2022). Η αύξηση των ονομαστικών μισθών είναι πιθανό να είναι ισχυρή το 2024, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν μέτρια, ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση. Παρόλα αυτά, η αναμενόμενη αύξηση των μισθών μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των αγαθών. Πάντως η Επιτροπή χτυπάει το καμπανάκι πως εάν οι υψηλότεροι μισθοί, δεν συνδυάζονται με κέρδη παραγωγικότητας, θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα στη Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»