Σε λειτουργία μπαίνει από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί ποιά είναι τα κρίσιμα φάρμακα, τα οποία θα ελέγχονται από πλευράς αποθεμάτων. Για τα φάρμακα αυτά, ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς – εάν μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα.
Στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς επίσης και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση.
Η πρόβλεψη της ζήτησης, είναι επόμενος στόχος
Πιλοτικά, η πλατφόρμα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Κρήτη από τον περασμένο Δεκέμβριο και σταδιακά προχωρεί στην ολοκλήρωσή της, με τη συμμετοχή και των φορέων που θα την τροφοδοτούν, όπως οι φαρμακαποθήκες που θα ενημερώνουν τα στοιχεία τους και ο ΕΟΦ που θα ενημερώνει για τα στοιχεία από τις φαρμακευτικές.
Μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, θα μπορέσει να ξεκινήσει σταδιακά και η άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για τις φαρμακαποθήκες, αφότου ο ΕΟΦ ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με την επάρκεια των φαρμάκων στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Η λειτουργία της πλατφόρμας και η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και εκπροσώπων μεγάλων φαρμακαποθηκών της χώρας, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των ελλείψεων φαρμάκων.
Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η εγκατάσταση του συστήματος που θα παρέχει σημαντική διαφάνεια σε ότι αφορά την επάρκεια των κρίσιμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης
Όπως εξήγησε στο in.gr o γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) στοχεύει στη διαφάνεια, αλλά και στον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα. Στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει να τροφοδοτείται με στοιχεία από τους φορείς που μετέχουν σε αυτό, όμως εικόνα για την κατάσταση των ελλείψεων θα έχουμε σταδιακά, όσο τα δεδομένα θα «χτίζονται» από την καθημερινή εισαγωγή στοιχείων.
Στην παρούσα φάση, δεν θα έχουμε ακόμη στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση των φαρμάκων, πράγμα το οποίο μπορεί να προκύψει από τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούμε να δούμε στοιχεία κατανάλωσης προηγουμένων ετών, αλλά και της τρέχουσας ζήτησης ανάλογα με την εποχικότητα και την επιδημιολογική εικόνα, όμως αυτό δεν είναι αντικείμενο της νέας πλατφόρμας του υπουργείου. Η πρόβλεψη της ζήτησης σε αυτό το επίπεδο, είναι επόμενος στόχος.
Η κρισιμότητα της ζήτησης
Στην ανάγκη ορισμού της ζήτησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο in.gr και τόνισε ότι αυτή είναι η παράμετρος που προσδιορίζει τις ανάγκες του πληθυσμού. Και αυτή φαίνεται από τη συνταγογράφηση. Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιό φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη και ποιο όχι.
Γι΄ αυτό χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν η ζήτηση όπως εμφανίζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εδώ, ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στο θέμα που θέτουν οι φαρμακοποιοί, ότι υπάρχει μερίδα ασθενών που καταφεύγουν στα φαρμακεία για την απ΄ ευθείας αγορά φαρμάκων, διευκρίνισε πως αυτοί οι ασθενείς δεν ξεπερνούν το 20% και αγοράζουν κυρίως φθηνά φάρμακα, για τα οποία συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η αγορά χωρίς συνταγή σε φάρμακα που κοστίζουν 200, 300 ή 500 ευρώ, τα οποία είναι πρωτότυπα και δημιουργείται θεραπευτικό κενό, είναι μηδενική.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ