Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει βουτιά 4% και τον CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας να χάνει 2%, αφού η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων.

Ο Hang Seng έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων, με τη θυγατρική του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Alibaba, Alibaba Health Information Technology να σημειώνει βουτιά 7,43%. Ακολούθησε ο διαχειριστής κατοικιών Longfor Group και η Meituan, με πτώση 5,68% και 5,48% αντίστοιχα.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε επίσης πτώση 2,47% για να κλείσει στις 2.435,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 2,25% στις 833,05 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, σημειώνοντας πτώση 0,29% στις 7.393,1 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας διολίσθησε κατά 0,4% στις 35.477,75 μονάδες και ο ευρείας βάσης Topix έχασε 0,3% στις 2.496,38 μονάδες.

Αρνητικά επίσης επέδρασε η είδηση ότι η China AMC Fund Management Co φέρεται να αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση κεφαλαίων Nikkei 225 ETF την Τετάρτη λόγω των υψηλών ασφαλίστρων.

Οι αγορές επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας του τέταρτου τριμήνου, τα οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, με την ανάπτυξη το 2023 να διαμορφώνεται στο 5,2%. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 5,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 5,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το στατιστικό γραφείο της Κίνας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις τον Δεκέμβριο ήταν 5,1%, ενώ για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο στο 14,9%. Η αρχή είχε αναστείλει προσωρινά το καλοκαίρι την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας της νεότερης ηλικιακής ομάδας, επικαλούμενη την ανάγκη επανεκτίμησης των μεθόδων υπολογισμού.

Παράλληλα, το επιχειρηματικό κλίμα στους μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές υποχώρησε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters. Ο δείκτης κλίματος για τους κατασκευαστές διαμορφώθηκε στο +6, από +12 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε σε +29 τον Ιανουάριο από +26 τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές