
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει βουτιά 4% και τον CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας να χάνει 2%, αφού η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων.
Ο Hang Seng έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων, με τη θυγατρική του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Alibaba, Alibaba Health Information Technology να σημειώνει βουτιά 7,43%. Ακολούθησε ο διαχειριστής κατοικιών Longfor Group και η Meituan, με πτώση 5,68% και 5,48% αντίστοιχα.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε επίσης πτώση 2,47% για να κλείσει στις 2.435,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 2,25% στις 833,05 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, σημειώνοντας πτώση 0,29% στις 7.393,1 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας διολίσθησε κατά 0,4% στις 35.477,75 μονάδες και ο ευρείας βάσης Topix έχασε 0,3% στις 2.496,38 μονάδες.
Αρνητικά επίσης επέδρασε η είδηση ότι η China AMC Fund Management Co φέρεται να αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση κεφαλαίων Nikkei 225 ETF την Τετάρτη λόγω των υψηλών ασφαλίστρων.
Οι αγορές επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας του τέταρτου τριμήνου, τα οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, με την ανάπτυξη το 2023 να διαμορφώνεται στο 5,2%. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 5,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 5,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Το στατιστικό γραφείο της Κίνας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις τον Δεκέμβριο ήταν 5,1%, ενώ για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο στο 14,9%. Η αρχή είχε αναστείλει προσωρινά το καλοκαίρι την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας της νεότερης ηλικιακής ομάδας, επικαλούμενη την ανάγκη επανεκτίμησης των μεθόδων υπολογισμού.
Παράλληλα, το επιχειρηματικό κλίμα στους μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές υποχώρησε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters. Ο δείκτης κλίματος για τους κατασκευαστές διαμορφώθηκε στο +6, από +12 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε σε +29 τον Ιανουάριο από +26 τον προηγούμενο μήνα.


Latest News

Χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες για το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Βουτιά για πετρέλαιο Brent και αμερικανικό αργό WTI μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου ανακοίνωσε γενική αύξηση δασμών

Με πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την ιστορική βουτιά στη Wall Street
Με έντονα πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους κλυδωνισμούς στη Wall Street λόγω δασμών Τραμπ

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι