Να βάλει στοπ στους πωλητές, αλλά και να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα των αγοραστών, κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και η τελική εικόνα το αδικεί, πέτυχε να αντιδράσει μόλις απειλήθηκαν οι 1.320 μονάδες, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1.331,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.319,35 μονάδων (-0,98%) και 1.340,02 μονάδων (+0,57%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια αξίας 15 εκατ. ευρώ.

JPMorgan: Ισχυρή ζήτηση για ελληνικά assets – Απόβαση σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,08% στις 3.231,70 μονάδες, ενώ στο +0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.234,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 1.117,25 μονάδες.

«Τζαρτζαρίσματα» και επίδειξη δύναμης

Με ένα «μπαλατζάρισμα» γύρω στις 12:00 κατάφερε να το χρηματιστήριο να ανατρέψει την κυριαρχία των πωλητών και να αυτονομηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δείχνοντας μάλιστα την ετοιμότητα των αγοραστών σε επίπεδα που δεν απέχουν και πολύ από τα τρέχοντα. Βέβαια, η αγορά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν τελικά ολοκλήρωσε τη διόρθωση, ή έκανε ένα ξεπέταγμα λόγω της ενεργοποίησης των στηρίξεων των long, πριν τη συνεχίσει.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν και χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά δεν μπορεί να αυτονομείται διαρκώς από το διεθνές κλίμα και ούτε να μένει ανεπηρέαστη από την παγκόσμια αναπροσαρμογή με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής φέτος. Αργά ή γρήγορα θα νιώσει τους κλυδωνισμούς, με τον «άγνωστο x» να είναι το κατά πόσο αυτοί θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι από την αρχή του έτους παρατηρείται αυτή η αναπροσαρμογή σε ένα σενάριο κατά το οποίο οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα είναι τόσο άμεσες, ή τουλάχιστον τόσο ταχείες όσο αρχικά εκτιμήθηκε.

Άλλωστε, η εξάρτηση από τον παραπάνω καταλύτη είναι η ισχυρή και στην ελληνική αγορά, δεδομένου του ότι κρίσιμοι καταλύτες του επόμενου τριμήνου θα απαιτήσουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, ειδικά από το εξωτερικό. Πολλά χαρτοφυλάκια θα σπεύσουν να ενισχύσουν τα ποσοστά ρευστότητας τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν καλύτερα σημεία εισόδου (σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης), ή να έχουν διαθέσιμα για τη συμμετοχή τους στα κρίσιμα γεγονότα που αναμένονται (εισαγωγή Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, placement Πειραιώς κλπ). Όπως επισημαίνουν και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, μια αγορά χρειάζεται τις διορθωτικές της κινήσεις, ειδικά όταν οι ανοδικές δίνουν ελκυστικά κέρδη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχασε 3,34%, με την ΕΛΧΑ να διορθώνει και αυτή κατά 2,05%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Alpha Bank και Autohellas. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Coca Cola, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Cenergy, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +3,66% που κατέγραψε, με τον Τιτάν να κλείνει στο +2,54%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών