Αρχίζω από τον τίτλο. Με το πάθος υπέρ του κρατισμού που κυριαρχεί στην Ελλάδα ακόμα και η θέσπιση της δυνατότητας λειτουργίας πανεπιστημίων εκτός ελέγχου του Δημοσίου όφειλε να περιλαμβάνει στον τίτλο του κάπου την λέξη «κράτος». Γι’ αυτό όλοι μιλούν για «μη κρατικά», αντί για «ιδιωτικά». Οπως παλαιότερα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα είχαν βαφτισθεί «αποκρατικοποιήσεις».
Στην ουσία τώρα, το περιερχόμενο του νέου νόμου δεν καταργεί βέβαια τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος – που δεν μπορεί εξάλλου. Αυτό που γίνεται είναι η αξιοποίηση ενός παραθύρου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιτρέπει συνεργασία ιδιωτικών κολεγίων με ξένα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Ετσι, ξένα πανεπιστήμια, που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικά κολέγια. Και να απονέμουν πλέον πτυχία στην Ελλάδα, δίχως την υποχρέωση σπουδών στο εξωτερικό.
Μερικά περίεργα στοιχεία. Στην Κύπρο, που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν νόμιμα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάποιο λοιπόν ελληνικό κολέγιο μπορεί να αγοράσει ένα τέτοιο κυπριακό ΑΕΙ και να κάνει αυτόνομη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό που κυρίως θα γίνει είναι πως κάποια ελληνικά κολέγια, βάσει όμως των αυστηρών όρων κτιριακών προϋποθέσεων και προσόντων διδακτικού προσωπικού, θα συνεργασθούν με ορισμένα σοβαρά ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα ιδρύσουν εδώ ισχυρές ακαδημαϊκές μονάδες.
Δεν πρόκειται να είναι πολλά. Διότι οι προϋποθέσεις του νόμου είναι αρκετά ακανθώδεις. Θα δημιουργήσουν όμως τα δεδομένα για μια πραγματική αναγέννηση της ανώτατης εκπαίδευσης και για σημαντικής αξίας εκπαιδευτικές μονάδες. Παράλληλα, αυτό το άνοιγμα ελπίζω να οδηγήσει και τα κρατικά πανεπιστήμια σε αναβάθμιση της ποιότητάς τους. Κυρίως αξιοποιώντας κάποιες διατάξεις του σχετικού νόμου. Κυρίως μια κάποια, και όχι μόνο οικονομική, αυτονομία από το υπουργείο Παιδείας. Με εισαγωγή πιθανώς καινούργιων αναβαθμισμένων και σύγχρονων μαθημάτων. Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας, τελείως εξαρτώμενος από την τόλμη του υπουργού Παιδείας, είναι η εισαγωγή ενός είδους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών πανεπιστημίων. Και των νέων ιδιωτικών βέβαια.
Για να μπεις λ.χ. σε κάποια δημόσια θέση (λ.χ. διπλωματικό σώμα) να μην αρκεί να έχεις πτυχίο. Αλλά να έχει σημασία από πού το έχεις πάρει – είτε από κρατικό (και ποιο) ή από ιδιωτικό ίδρυμα. Να μην αρκεί δηλαδή το πτυχίο, αλλά το πραγματικό του περιεχόμενο. Στη Βρετανία λ.χ. ελάχιστες πιθανότητες έχει κάποιος να κερδίσει μια θέση σε κάποιες δουλειές (υπ. Εξωτερικών, Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζών κ.λπ.) αν δεν έχει πτυχίο από την Οξφόρδη ή το Κέμπριτζ – και με τι βαθμό! Μόνο τότε θα δούμε σταδιακή αναβάθμιση της παιδείας μας.
Αυτό που δεν είναι θετικό είναι ότι ορίζεται πως τα νέα αυτά ιδρύματα δεν θα πρέπει να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ποιος θα επενδύσει σε πανάκριβες κτιριακές υποδομές και κοστοβόρο υψηλού επιπέδου προσωπικό, δίχως την όποια προοπτική να εξασφαλίσει κάποια έσοδα; Η σύγκριση με ξένα μεγάλα ιδρύματα, με διαφορετικές δομές και άλλες προϋποθέσεις, απλά παραπλανούν. Και οδηγούν σε νομικά εν τέλει τεχνάσματα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σχετική επιβίωση.
Και κάτι άλλο, που δείχνει έκδηλα τον ελληνικό παραλογισμό! Η Ανώτατη Παιδεία είναι προαιρετική. Ομως το Σύνταγμα απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στη Μέση όμως Εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια), όπου η φοίτηση είναι υποχρεωτική, η ιδιωτική παιδεία επιτρέπεται!! Κάποιες απόψεις που λένε πως αυτό έγινε για να μην απολυθούν τότε, που έγινε το Σύνταγμα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί των ήδη υπαρχόντων ιδιωτικών σχολείων, θα ήθελα να πιστεύω πως δεν είναι αλήθεια! Αλλιώς θα ζούμε σε μια χώρα πραγματική οπερέτα…
Latest News
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια