Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι έκανε αισθητή την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός όπου επαίνεσε τις ελεύθερες αγορές και κατακεραύνωσε τον σοσιαλισμό, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και με τα πρώτα αμφιλεγόμενα μέτρα να δρομολογούνται στη χώρα του που βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση

Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί μια δοκιμασία για τον δεξιό Μιλέι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα και στόχος του είναι να κερδίσει την υποστήριξη για τις “ριζοσπαστικές”  οικονομικές του ιδέες, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και την υιοθέτηση του δολαρίου.

Νταβός 2024: Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Πέμπτη ο πρωθυπουργός

«Ο σοσιαλισμός είναι ένα φαινόμενο που δημιουργεί φτώχεια», ισχυρίστηκε μιλώντας σε μια ειδική ομιλία σε ένα μεγάλο πλήθος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου στη συνέχεια θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ο καπιταλισμός των ελεύθερων επιχειρήσεων είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τερματίσουμε την πείνα και τη φτώχεια», πρόσθεσε.

Ο Μιλέι, ο οποίος μάχεται στη χώρα του με τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 200% πέρυσι και φιλοδοξεί να ξαναχτίσει τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Αργεντινής, ανέβηκε στην εξουσία πέρυσι “κερδίζοντας” από την οργή των ψηφοφόρων για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και κάνοντας συχνά εκστρατεία με… αλυσοπρίονο για να υπογραμμίσει τα σχέδιά του να περιορίσει πάσει θυσία το μέγεθος του κράτους.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ο Μιλέι επιδιώκει να προωθήσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και να «απελευθερώσει» τις αγορές από διάφορα κανονιστικά και περιοριστικά μέτρα, επιδιώκοντας να βελτιώσει τα οικονομικά της κυβέρνησης και να τονώσει την οικονομία. Αλλά αντιμετωπίζει επίπεδα φτώχειας που πλέον υπερβαίνουν το 40%, ενώ επικρέμεται διαρκώς και η απειλή μιας κοινωνικής αναταραχής.

Πριν από την ομιλία του, ο Μιλέι συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και ετοιμάστηκε να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα, αφού η Αργεντινή σύναψε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να διασώσει το πρόγραμμα δανείου της 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ταμείο.

«Μιλήσαμε για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών, τη στήριξη που θα μας δώσουν στο ΔΝΤ και πώς να προωθήσουμε τις βρετανικές επενδύσεις στην Αργεντινή», είπε ο Μιλέι μετά τη συνάντησή του με τον Κάμερον.

Η Αργεντινή και η Βρετανία έχουν μια μακροχρόνια σύγκρουση όσον αφορά την κυριαρχία επί των νήσων Φώκλαντ, καθώς το 1982 διεξήγαγαν έναν σύντομο πόλεμο με περίπου 900 νεκρούς. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι το θέμα τέθηκε, χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες.

Το Μπουένος Άιρες έχει από καιρό επιδιώξει να αποκαταστήσει τις διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία των Φώκλαντ, που η Αργεντινή αποκαλεί Las Malvinas, αλλά η Βρετανία απάντησε  ότι αυτό δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για όσο καιρό οι κάτοικοι των νησιών ήθελαν να παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία.

Ταξιδεύοντας προς την Ελβετία, ο Μιλέι είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθεί στο Νταβός προκειμένου να «φυτεύσει την ιδέα της ελευθερίας σε ένα φόρουμ που έχει μολυνθεί από τη σοσιαλιστική ατζέντα του 2030».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μιλέι εστίασε στον ρόλο του κράτους σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες, όπως είπε, ισοδυναμούν με μοχλούς ελέγχου αντί να επιτρέπουν στους πολίτες την ελευθερία να ευημερούν μέσω των δικών τους προσπαθειών.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μιλέι Νταϊάνα Μοντίνο θα συναντήσει επίσης τον Κάμερον, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας και τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την ατζέντα της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια
Διεθνή |

Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια

Xρειάστηκε μακρά περίοδος έρευνας και σχεδιασμού που ξεκίνησε όταν ο Αμερικανός εφευρέτης Earl Tupper ίδρυσε μια εταιρεία στα τέλη του 1930 και ξεκίνησε να κάνει πειράματα με νέες μορφές πλαστικού