Στη συνείδηση των περισσότερων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είναι μια μάζωξη της αφρόκρεμας του παγκόσμιου καπιταλισμού που στοχεύει στη σύσφιγξη επιχειρηματικών σχέσεων, στην άσκηση πολιτικής και οικονομικής επιρροής, στο κλείσιμο καλών εμπορικών συμφωνιών, στο πλαίσιο πάντα της διαιώνισης του υπάρχοντος status quo.

Ωστόσο, στην ετήσια διοργάνωση που πραγματοποιείται στις Ελβετικές Άλπεις, δημιουργείται χώρος και για εκείνους οι οποίοι μάχονται την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και τις ασθένειες ή υπερασπίζονται τη δημοκρατία και την ελευθερία των χωρών τους, όπως γράφει το Politico, που αναφέρεται σε 8 ανθρώπους που «δίνουν τον καλό αγώνα» από το βήμα του WEF.

Τι ψάχνουν στο Νταβός οι καλοί, οι κακοί και οι «άσχημοι»

1. Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Νταβός με μια αποστολή: να υπενθυμίσει τον αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη χώρα του.

Όμως, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η παγκόσμια προσοχή εστιάζεται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και στις εκλογές στις ΗΠΑ, η μάχη του ουκρανού προέδρου καθίσταται πιο δύσκολη.

Ο Ζελένσκι θα προσπαθήσει να πείσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις — ακόμη και εδώ βρίσκεται σε πόλεμο.

2. Πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ

Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι ο τίτλος του φετινού φόρουμ.

Ο Γκορ είχε προτρέψει τους Αμερικανούς να εμπιστεύονται το εκλογικό σύστημα και τους θεσμούς, αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, όταν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακήρυξε τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους νικητή του κολλεγίου των εκλεκτόρων.

Σε ένα ανάλογο μήκος κύματος, από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά του, ο Γκορ ασχολείται συστηματικά με τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καλώντας τον κόσμο να εμπιστευτεί αυτά που λέει η επιστήμη για τον πλανήτη μας.

Για το έργο του τιμήθηκε και με το Νόμπελ Ειρήνης και ανακηρύχθηκε δεύτερος ως πρόσωπο της χρονιάς 2007 από το Time μετά τον… Πούτιν.

3. Αλεξάντερ Σόρος, επικεφαλής του Open Society Foundations

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Το Open Society Foundations του Αλεξάντερ Σόρος (γιος του Τζορτζ Σόρος) Alexander Soros είναι είτε το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στον ελεύθερο κόσμο — είτε το καλύτερο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση χρηματοδοτεί ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλον τον κόσμο που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και την ελευθερία του Τύπου.

Το ίδρυμα, μαζί με τον ιδρυτή του – τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή που γεννήθηκε στην Ουγγαρία, Τζορτζ Σόρος – είναι αγαπημένοι «σάκοι του μποξ» για την ακροδεξιά σε όλον τον κόσμο.

Ο 38χρονος Αλεξάντερ Σόρος, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του το 2022, δεσμεύτηκε να είναι «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του και δήλωσε ότι σχεδίαζε να συνεχίσει να κάνει δωρεές σε αριστερούς πολιτικούς υποψηφίους των ΗΠΑ.

Αλλά φαίνεται ότι η εστίαση του νεότερου Σόρος στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ δεν ήταν ανέξοδη: Η απόφαση του Open Society Foundation να τερματίσει ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του εξέπληξε πολλούς πέρυσι, προκαλώντας φόβους για την επιβίωση πολλών από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούσε.

4. Η εξόριστη αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια

Η Τσιχανούσκαγια επιδιώκει την ανατροπή του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Για να το πετύχει, χρειάζεται την προσοχή του κόσμου (πράγμα δύσκολο εν μέσω δύο καυτών πολέμων και μιας πολυάσχολης εκλογικής χρονιάς). Και όσοι συγκεντρώνονται στο Νταβός είναι το κοινό που αναζητά.

Στη μάχη της για τη Λευκορωσία, η νικήτρια του Βραβείου Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα: ο σύζυγός της, Siarhei Tsikhanouski, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και blogger, βρίσκεται στη φυλακή από το 2020, αφότου προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές. Η Τσιχανούσκαγια κατέληξε η ίδια στο ψηφοδέλτιο — αλλά παραμένει εξόριστη μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες στον απόηχο της νοθείας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

5. Η τραγουδίστρια Ανζελίκ Κιντζό

Η Αντζελίκ Κιντζό έχει εδώ και καιρό υψώσει τη φωνή της.

Η καλλιτέχνης γεννήθηκε στο σημερινό Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και έγινε γνωστή στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1980 μετά από πραξικόπημα και πολιτική κρίση στην πατρίδα της.

Πέντε φορές νικήτρια του βραβείου Grammy για τα άλμπουμ της που συνδυάζουν το είδος Afrobeat και reggae, η Κιντζό τοποθετήθηκε στη θέση της πρέσβειρας καλής θέλησης της UNICEF το 2002, ταξιδεύοντας σε όλη την Αφρική για να υποστηρίξει τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, το WEF το 2015 της απένειμε το Crystal Award.

6. Μπιλ Γκέιτς… ο γνωστός

Ο συνιδρυτής της Microsoft που στην πορεία επικεντρώθηκε στη φιλανθρωπία (όχι και από το… υστέρημά του, βέβαια, αφού είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο), χρησιμοποιεί την επιρροή του για να καταπολεμήσει την ανισότητα στην υγεία, στην ενέργεια, στο κλίμα και στην εκπαίδευση, μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Η μεγαλοπρέπεια του Γκέιτς έδωσε στο ίδρυμά του μια τεράστια επιρροή στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία.

Στο Νταβός φέτος, το ίδρυμά του ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες στα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, δηλαδή κατά 4% περισσότερα από πέρυσι, μετά τη μείωση της παγκόσμιας συνεισφοράς για τα συστήματα υγείας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το ίδρυμα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες του στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

7. Περιβαλλοντολόγος Τζέιν Γκούνταλ

Η Γκούνταλ η είναι η πιο διάσημη ειδικός για τον κόσμο των χιμπατζήδων, μετά από 60 χρόνια μελέτης των κοινωνικών και οικογενειακών αλληλεπιδράσεών τους.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall για την προστασία των χιμπατζήδων μαζί με το πρόγραμμα Roots & Shoots, το οποίο εστιάζει στη διάσωση των νέων χιμπατζήδων.

Της έχει αποδοθεί ο τίτλος της αγγελιοφόρου της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και είναι επίτιμο μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μέλλοντος.

Η Γκούνταλ, η οποία πιστεύει ότι οι χιμπατζήδες και οι συγγενείς τους, είναι ευαίσθητοι, σοφοί και αξίζουν σεβασμού, έχει εργαστεί συστηματικά και μεθοδικά για πολλά χρόνια σε θέματα διατήρησης των ειδών και ευζωϊας των ζώων. Είναι ιδιαίτερα ενεργή στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να προστατεύσει τους χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά στη φύση. Ένας από τους στόχους της είναι να σταματήσει τους ανθρώπους να μοιράζονται εικόνες ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πράγμα το οποίο, όπως διακηρύσσει, θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν εξωτικά κατοικίδια ή να πιστεύουν ότι τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τη διασκέδασή τους είναι χαρούμενα.

8. Ο Αντριου – Twiggy’-Forrest

Ο Άντριου Φόρεστ, του οποίου η προσωπική καθαρή περιουσία είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Μάλτας, δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία μέσω της εταιρείας που ίδρυσε, της Fortescue, η οποία εξόρυξε σιδηρομετάλλευμα στην απομακρυσμένη έρημο της Δυτικής Αυστραλίας και το έστειλε στην Κίνα.

Ωστόσο, ο “Twiggy”, όπως είναι γνωστός στην Αυστραλία, δεν είναι πλέον ένας απλός μεγιστάνας εξόρυξης.

Ο 62χρονος έχει στοιχηματίσει τη φήμη του και τα λεφτά του- στις ΑΠΕ, ιδίως στο πράσινο υδρογόνο.

Ο Φόρεστ ηγείται του αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας, συναντώντας τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες στο Βατικανό το 2014 για την υπογραφή μιας πολυθρησκείας δέσμευσης για την εξάλειψη της πρακτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του