
Η ανάπτυξη των υποδομών που ενισχύουν τη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή μας θα απασχολήσει αύριο και μεθαύριο, την Υπουργική Διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Διασύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central East South East Connectivity – CESEC), η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι συναντήσεις των εμπλεκόμενων μερών εν όψει της CESEC, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία. Έτσι, στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπογραφεί MoU για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στο project του Κάθετου Διαδρόμου, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.
To LNG κυρίαρχο στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2023
O αγωγός
Η νέα υποδομή θα διασυνδέσει τους αγωγούς της περιοχής μας με εκείνους προς τα βόρεια σύνορά μας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο το οποίο θα φτάνει στην Ελλάδα είτε μέσω των αγωγών είτε θα παραδίδεται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας ή της νέας πλωτής μονάδας, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο. Από το ΕΣΜΦΑ, το αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στα ανατολικά στη Μολδαβία και την Ουκρανία και στα δυτικά στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Έτσι η Ελλάδα θα καταστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου.
Σε κάθε περίπτωση πριν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου θα ξεκινήσουν, περίπου σε ένα εξάμηνο, στις χώρες που συμμετέχουν, Δοκιμές Αγοράς (market test) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και βάσει του επενδυτικού ενδιαφέροντος να αποφασιστεί και η δυναμικότητα των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Στο «κάδρο» και το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Επίσης, στο περιθώριο της CESEC θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με στελέχη της DG Energy προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για την ομαλή πρόοδο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «Great Sea Interconnector».
Σε συνέχεια της εντολής που έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ η Nexans, ανάδοχος εταιρεία του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, για τη δέσμευση του απαραίτητου slot παραγωγής και μετά την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 55 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή υπηρεσία CINEA τον Δεκέμβριο του 2023, η κατασκευαστική φάση του μεγάλου ενεργειακού έργου έχει ουσιαστικά εκκινήσει.
Επόμενα κατασκευαστικά ορόσημα για τη διασύνδεση Great Sea Interconnector, είναι η μελέτη βυθού και η έναρξη της κατασκευής του καλωδίου κατά το β’ τρίμηνο του έτους καθώς και η έναρξη πόντισης του καλωδίου εντός του 2026.
Οι ΑΠΕ
Επίσης, τις εργασίες της CESEC θα απασχολήσει η ανάπτυξη των υπολοίπων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, ανανεώσιμων καυσίμων και δέσμευσης άνθρακα.
Στην διάσκεψη θα συμμετέχουν η Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον, καθώς και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Τις αντιπροσωπείες των χωρών θα υποδεχθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού