Αποκαλείται «λευκός χρυσός» της Ελλάδας και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα τρόφιμα στον κόσμο, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών. Ο λόγος για το «ελληνικό γιαούρτι», το οποίο γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση την τελευταία δεκαετία και μάλιστα με δυναμική που μοιάζει ανεξάντλητη.  

Ωστόσο, παρά την τεράστια φήμη που έχει αποκτήσει το προϊόν στο διεθνές στερέωμα, οι Έλληνες παραγωγοί εξακολουθούν να καρπώνονται ένα πολύ μικρό κομμάτι της «τεράστιας πίτας», η οποία εκτιμάται πως αγγίζει τα 8 δισ. δολ.! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές υπολογίζεται πως κινήθηκαν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ.

Τα τρία αγκάθια που «φρενάρουν» τις εξαγωγές [γραφήματα]

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει να «κατοχυρώσουν» το προϊόν ως αμιγώς ελληνικό, επιτρέποντας σε μια σειρά από ανταγωνιστικά προϊόντα μικρότερου κόστους και ποιότητας να «καπηλευτούν την φήμη του» για να αποκομίσουν παχυλά κέρδη, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό.  

«Δεν υπάρχει ψυγείο σε Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, που να μην υπάρχουν κεσεδάκια γιαουρτιού που ισχυρίζονται ότι είναι greek yogurt ή Greek style yogurt και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο ανταγωνιστικές από το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν made in Greece», σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.

Κατοχύρωση ως ΠΓΕ

Την κατάσταση αυτή επιχειρούν να ανατρέψουν οι Έλληνες παραγωγοί και ειδικά οι γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την κατοχύρωση της πατέντας και να υψώσουν ασπίδα προστασίας στο ελληνικό προϊόν.

Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) προωθεί την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενημερώσει ήδη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την ηγεσία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, προκειμένου το project να «τρέξει» το ταχύτερο δυνατό.

Ένα project που κρύβει αρκετές δυσκολίες καθώς υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν επιθυμούν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναπόφευκτα θα δώσει ένα προβάδισμα στις ελληνικές εταιρείες. 

«Είναι σίγουρο πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Ωστόσο πρέπει να δώσουμε αυτή την μάχη», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Ακόμη και μεγάλη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία που διαθέτει εργοστάσιο στο εξωτερικό φέρεται να έχει ενστάσεις.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι όταν κάποιος ακούει ελληνικό γιαούρτι εννοεί ότι παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό γάλα, με συγκεκριμένη συνταγή και με συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής. O καταναλωτής εντός και εκτός συνόρων παραπλανάται και πρέπει να το σταματήσουμε», σπεύδει να προσθέσει. 

Εκτιμάται ότι ο φάκελος που θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Κομισιόν θα είναι έτοιμος μέσα στην χρονιά, αφού το μόνο που απομένει είναι η μελέτη καταναλωτή.

Το Plan B

Το ελληνικό σχέδιο δεν σταματάει εδώ, αλλά έχει και… plan B, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο θα επιδιωχθεί να διασφαλιστεί ότι η ελληνική ονομασία περιγράφει προέλευση και όχι συνταγή, κάτι που προσπαθούν να πλασάρουν όσοι αντιμάχονται τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την παραγωγή του εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Αποστολόπουλος υπογραμμίζει πως σε αυτή την προσπάθεια η χώρα μας μάλλον θα έχει σύμμαχο την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, ο οποίος αντιστάθηκε όταν η Τσεχία επιχείρησε να κατοχυρώσει στην εθνική της νομοθεσία κατηγορία με το όνομα «ελληνικό γιαούρτι»… 

Κάτι που όμως δεν έκανε για την κατηγορία με την ένδειξη Greek style yogurt. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο