![Νταβός 2024: Η προστασία των ωκεανών στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/davos-2.jpg)
Στην ανάγκη για μια νέα σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της προστασίας της θάλασσας, με στόχο την αντιμετώπιση της αξίας της βιοποικιλότητας των ωκεανών και των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, καθώς και την εύρεση μέτρων για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, εστίασε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.
Νταβός 2024: Επιστολή της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ στους πολιτικούς ηγέτες
Η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης συνδιοργανώθηκε από το Greek House Davos Forum στην Ελβετία και αποτέλεσε την ευκαιρία να συζητηθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από δύο κύρια παγκόσμια συνέδρια με αντικείμενο τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη: τη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2024 και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια τον Ιούνιο του 2025.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄του Μονακό.
Οι θεμελιώδεις αρχές για εμπιστοσύνη
Φέτος, στόχος της συνάντησης ήταν να επικεντρωθεί στις θεμελιώδεις αρχές που οδηγούν στην εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας, της συνέπειας και της υπευθυνότητας.
«Ο ωκεανός είναι μια ευκαιρία όπου οι προσπάθειες για την πράσινη ναυτιλία, τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες φιλόδοξες δράσεις μετριασμού (των επιπτώσεων) μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι.
Το κλίμα στο επίκεντρο
Συνολικά, το κλίμα αποτελεί μία κομβική θεματική του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, το οποίο είναι αφιερωμένο στις παράλληλες και πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Όπως εξάλλου τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του WEF, η φετινή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή «πολυκρίσης», μια συνένωση πολλαπλών κρίσεων:
- Κλίμα και βιοποικιλότητα
- Επαναφορά πανδημίας COVID-19
- Πόλεμος στην Ουκρανία
- Πόλεμος στη Γάζα
- Κόστος ζωής
Κεντρική θεματική του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι «Ανοικοδομώντας την Εμπιστοσύνη».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης