![Saudi Aramco: Με 4 δισ. δολάρια ενισχύεται ο επενδυτικός βραχίονας της πετρελαϊκής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/Aramco.jpeg)
Σε ενίσχυση του παγκόσμιου βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της με «ένεση» μετρητών ύψους 4 δισ. δολαρίων προχωρά η Saudi Aramco, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας διαφοροποίησης της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.
Aramco: Σχέδια για παραγωγή συνθετικών καυσίμων έως το 2025
Το νέο ποσό που θα διατεθεί στην Aramco Ventures θα υπερδιπλασιάσει το κεφάλαιό της, εκτοξεύοντάς το στα 7 δισ. δολάρια από 3 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα μετρητά θα διατεθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια με δαπάνες σε τομείς όπως οι νέες μορφές ενέργειας, τα χημικά, τα μεταβατικά υλικά και οι ψηφιακές τεχνολογίες για την προστασία της σαουδαραβικής οικονομίας όταν τελικά αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει πάνω από το 90% των μετοχών της Aramco, ενώ άλλο 8% κατέχει το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου, καθιστώντας την εταιρεία ένα ζωτικό γρανάζι στις προσπάθειες μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας.
Η εταιρεία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου που είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 10% των προμηθειών, έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων ως το 2050.
Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος διαχειρίζεται τρία παγκόσμια και ένα εγχώριο ταμείο, έχει επενδύσει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η παραγωγή πράσινου χάλυβα, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία blockchain.
Έμφαση στην καινοτομία
«Η καινοτομία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Ahmad al-Khowaiter, εκτελεστικός αντιπρόεδρος τεχνολογίας και καινοτομίας της Aramco.
Το πρόσθετο κεφάλαιο «θα δώσει κρίσιμη ώθηση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στους μακροπρόθεσμους στόχους της Aramco», πρόσθεσε.
Η εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 2 δισ. δολαρίων – μόνο η Microsoft και η Apple είναι μεγαλύτερες – έχει επίσης δεσμευτεί να παρέχει τις ποσότητες πετρελαίου με τις «χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα» στον κλάδο.
Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η κεφαλαιακή ενίσχυση του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της εταιρείας έρχεται καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο παλεύει με τις υποτονικές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν παρά τις βαθιές περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν μειωμένα κατά 23% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αν και κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης