Σκληρός!

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι ένας δίκαιος άνθρωπος! Κι γι’ αυτό τον λόγο δεν την αντέχει την… αδικία. Σ΄ αυτή την περίπτωση γίνεται «αμείλικτος». Οι παραβάτες έχουν να λένε για την σκληρότητα του! Πάρτε τώρα για παράδειγμα την περίπτωση του βρεφικού γάλακτος – μέχρι κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο γι’ αυτό – που του έδωσε την «βόμβα» στα… χέρια ο αποχωρήσας στην Εσπερία πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός.

Από το αυτί…

Μόλις διαπίστωσε το μέγεθος της αδικίας – το 213% διαφορά τιμής από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε συνάρτηση με τα εισοδήματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ – έπεσε «κατά πάνω της» που λένε και στα Τρίκαλα. Δύο από τις εταιρείες τις πήρε από το… «αυτί» και τις έστειλε στη ΔΙΜΕΑ. Για να μάθουν! Και η ΔΙΜΕΑ έπραξε τα νόμιμα.

Πρόστιμα

Λοιπόν για να μην σας τα πολυλογώ έρχεται καινούργια «παρτίδα» προστίμων για παράβαση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο πλαφόν του μικτού κέρδους. Κάτι ακούω για περίπου 600.000 στην μία εξ αυτών και «παίρνει σειρά» και η επόμενη! Στην περίπτωση όμως του βρεφικού γάλακτος υπάρχει μία λεπτομέρεια…

Μία ελληνική

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο «ταλαντούχος» κ. Σκρέκας επιτρέπεται να το πωλούν σε τιμή η οποία προσδιορίζεται με βάση το λειτουργικό κόστος στο οποίο προστίθεται μικτό κέρδος 7%. Όμως στο κλάδο «παίζουν μπάλα» τέσσερις εταιρείες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πολυεθνικές κι ως εκ τούτου εισαγωγικές και η μία είναι ελληνική κι ως εκ τούτου παραγωγική!

Εισαγόμενες

Έτσι στους ελέγχους η ελληνική εταιρεία διαθέτει τα στοιχεία της διαφανώς, δεν μπορεί να κρύψει τίποτα, ενώ οι πολυεθνικές – δεν λέω ότι το κάνουν! να εξηγούμαστε – έχουν άπειρες δυνατότητες να εισάγουν από την μητρική σε υψηλότερες τιμές και φυσικά το επιπλέον κέρδος να το εισπράττει απευθείας η μητρική. Σ΄ αυτή την περίπτωση τι γίνεται;

—————————

Περασμένα μεγαλεία…

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης χθες ήταν στη συνεδρίαση του Ecofin – και προχθές του Eurogroup. Συνεδριάσεις άνευ σημασίας για τα καθ΄ ημάς – που είναι εκείνα τα παλιά… «μεγαλεία» που όλοι ασχολούνταν με την πάρτη μας και κυκλοφορούσαν διάφοροι με ένα κόκκινο στυλό και … τραβούσαν «κόκκινες γραμμές», που μετά ξεθώριαζαν…

Μακριά!

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Ecofin είπε, μεταξύ των άλλων, ότι «μετά την οδυνηρή εμπειρία της περασμένης δεκαετίας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε με την πολιτική μας το ΔΝΤ μακριά από την Ελλάδα». Δεν γνωρίζω αν μόλις ΔΝΤ σηκώθηκε από την πολυθρόνα του έφερε τρεις γύρω κι άρχισε να φτύνει στον κόρφο του, λέγοντας «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά». Νομίζω πως δεν είναι προληπτικός ο κ. Χατζηδάκης….

—————————

Η Κρήτη

Η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακός κόμβος με την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων οι οποίες αποσκοπούν στη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Για να γίνω πιο σαφής: Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον ΑΔΜΗΕ θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2025.

Ταυτόχρονα, στη φάση κατασκευής μπαίνει και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Και στη συνέχεια το νησί της Αφροδίτης θα διασυνδεθεί με καλώδιο με το Ισραήλ.

Το έλλειμμα

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το νησί θα έχει το καλοκαίρι του 2024 έλλειμμα ισχύος 190 MW λόγω της υψηλής ζήτησης φορτίων.

Αλλά και το καλοκαίρι του 2025 προβλέπεται επίσης έλλειμμα ισχύος άνω των 200 MW.

Συνεπώς αναζητείται λύση, την οποία έχει επωμιστεί η ΔΕΗ για την κάλυψη τυχόν έκτακτων ενεργειακών αναγκών που θα προκύψουν λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Και η ΔΕΗ έχει αναλάβει να βρει τις χρυσές εφεδρείες μιας και ντιζελοκίνητες μονάδες της βρίσκονται στην Κρήτη.

ΗΡΩΝ

Οι πληροφορίες θέλουν πέρα από την αναβάθμιση των μονάδων στα Χανιά και τα Λινοπεράματα να αναζητά κι άλλες μονάδες για να εξασφαλίσει την επάρκεια του νησιού.

Πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουν τη ΔΕΗ να συζητά με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την αγορά των τριών μικρών μονάδων διπλού καυσίμου ντίζελ και αερίου που ανήκουν στην εταιρεία μέλος του ομίλου ΗΡΩΝ. Οι τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 147 MW συγκροτούν τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ 1», ο οποίος λειτουργεί σήμερα στη Θήβα.

Μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μετακινηθούν στην Κρήτη, λένε οι ειδικοί.

Οι πληροφορίες μου θέλουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ να βρίσκονται σε συζητήσεις και μάλιστα σε καλό κλίμα.

Θα δείξει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories