Σε διαδικασία αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές, κ.κ. Εμμ. Χνάρης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης και Αικ. Σπυριδάκη, επισήμανε ότι «οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελαιόλαδο: Δράσεις ανάδειξης και προώθησης για το εξαιρετικά παρθένο «Κρήτη/ Kriti»
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται «το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του, (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ,ΕΠΙΠ), υπήρξε συμπαραστάτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην ομάδα που υπέβαλε το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ/KRITI». Η συγκεκριμένη ομάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταχώριση της άνωθεν ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ωστόσο το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η αιτούσα ομάδα κλήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ενέργειες
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα του Υπουργείου, προέβη στις εξής ενέργειες: Πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την αιτούσα ομάδα και άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου αυτοί να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την επαρκή συμπλήρωση της αίτησης.
Αποφασίστηκε, ακόμη, να προγραμματιστεί συνάντηση, το προσεχές διάστημα, της αιτούσας ομάδας με στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
Η απάντηση της αιτούσας ομάδας, στις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπή, απεστάλη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την παραλαβή της έως σήμερα, δεν υπερβαίνει επ’ ουδενί τον μέσο όρο άλλων αιτήσεων.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές