Μια ανέλπιστα καλή χρονιά ήταν το 2023 για τους μερισματούχους ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που μετέχουν στο δείκτη MSCI Europe της Morgan Stanley διένειμαν στους μετόχους τους συνολικά μερίσματα ύψους 407 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Allianz Global Investors. Πρόκειται για μερίσματα αυξημένα κατά 6% συγκριτικά με εκείνα που διανεμήθηκαν το 2022. Πολύ αυξημένα από τα αναμενόμενα, καθότι οι ειδικοί προέβλεπαν διανομές 387 δισ. ευρώ, μόλις κατά 1% υψηλότερες από αυτές της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και της κατανάλωσης έδωσαν και πέρυσι τον τόνο στην αγορά. Ευλόγως οι επενδυτές που τους εμπιστεύθηκαν απόλαυσαν τα μεγαλύτερα κέρδη. «Η καταγραφείσα αύξηση των πληρωμών μερισμάτων καταγράφεται στη συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τελευταίων ετών, που δεν διεκόπη παρά μόνο το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού», σημείωσε ο Γιοργκ Ντε Βρις-Χίπεν, υπεύθυνος των επενδύσεων Equity Europe της Allianz Global Investors.

Accenture: Οι επιχειρήσεις αναμένουν πρωτοφανή ρυθμό αλλαγών το 2024

Αέρας στα πανιά τους

Το ενθαρρυντικό για τους μετόχους είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι προοπτικές περαιτέρω αύξησης των διανεμομένων μερισμάτων παραμένουν ισχυρές τόσο την χρονιά που διανύουμε, όσο και το 2025. Και παραμένουν ισχυρές «χάρη» στον πληθωρισμό που μπορεί μεν να προκαλεί πονοκεφάλους στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων και τρόμο στους ταπεινούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά ευνοεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την προνομιακή θέση κεφαλαιοποίησης των ανατιμήσεων των καταναλωτικών προϊόντων – παίζουν εξάλλου πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Κορυφαία οφέλη αποκομίζουν οι επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα, κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες εκμεταλλεύονται με τον αποδοτικότερο τρόπο τις προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών – εν προκειμένω της ΕΚΤ – να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια.

Ένας ούριος πληθωρισμικός άνεμος πνέει λοιπόν στα πανιά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και φουσκώνει μαζί μ’ αυτά και τους ισολογισμούς τους και τα διανεμόμενα μερίσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα «κοντά αλλά όχι πάνω από 2%» πριν από το 2025, οι αναλυτές της Allianz Global Investors εκτιμούν ότι το 2024 θα διανεμηθούν μερίσματα ύψους 433 δισ. ευρώ. Εκτιμούν δηλαδή ότι την χρονιά αυτή θα είναι αυξημένα κατά 6,5% συγκριτικά με τα περυσινά.

Αν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς των ειδικών και το 2025, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη διετία που μόλις ξεκίνησε θα έλεγε κανείς ότι απογειώνονται. «Οι πληρωμές μερισμάτων αναμένεται να φθάσουν ακόμα και στα 460 δισ. ευρώ το 2025 και να καταγράψουν σωρευτική αύξηση 13% συγκριτικά με το 2023», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Allianz Global Investors.

Μερισματικές αποδόσεις 3,67%

Αυξητική τάση βλέπουν οι ειδικοί και για τις μερισματικές αποδόσεις – μιλάμε για το μέρισμα που πληρώνει μια εταιρεία ως ποσοστό επί της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο μια ορισμένη χρονική περίοδο – συνήθως διαιρείται το ετήσιο μέρισμα με την τιμή της μετοχής.

Έτσι στα τέλη του 2023 οι μερισματικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 3,47% κατά μέσον όρο για τις εταιρείες που μετέχουν στο δείκτη MSCI Europe. Και οι αναλυτές προβλέπουν ποσοστιαία αύξησή τους στο 3,67 % τη χρονιά που διανύουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταθλήτριες σε ότι αφορά τις μερισματικές αποδόσεις τους παρέμειναν οι επιχειρήσεις της Νορβηγίας με αύξηση 7,2% το 2023 (η Allianz Global Investors προβλέπει υποχώρηση στο 6,4% εφέτος).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του