![ING: Ταμείο ανάκαμψης και επενδυτική βαθμίδα οι δύο πυλώνες της Ελλάδας το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/oikonomia-2.jpg)
Σε ένα επιβραδυνόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις το 2024, βοηθούμενη από τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης (Facility Recovery and Resilience) και την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό αναφέρει η ING στο σημερινό της σημείωμα, αξιολογώντας το γεγονός ότι μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο (του 2023), το ελληνικό εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρουσίασε εκπληκτικά ήπιο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά θετικό για το έτος. Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι ήπιες εξαγωγές ήταν μέρος της εξήγησης, μαζί με την επιβράδυνση της κατανάλωσης. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση φάνηκαν κάπως διφορούμενα, δεδομένων των ισχυρών εισερχόμενων ξένων τουριστικών ροών της χώρας το καλοκαίρι.
Αναπτυξιακά, ο αντίκτυπος των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να είχε περιορίσει το τρίτο τρίμηνο, αλλά περισσότερα στοιχεία ενδέχεται να εμφανιστούν στα δεδομένα του τέταρτου τριμήνου, παρόλο που τα δημόσια ταμεία ενδέχεται να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις. Έχοντας πλήξει μια περιοχή παραγωγής τροφίμων, οι πλημμύρες πιθανότατα είχαν ήδη συμβάλει στην ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες, τον Νοέμβριο, εξακολουθούσαν να αυξάνονται με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 9%.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ελληνικό οικονομικό «θαύμα»
Μικτά μηνύματα
Η εικόνα της ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η ING βλέπει τα στοιχεία με επιφυλακτικότητα. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν μικτά μηνύματα, με τους κατασκευαστές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι και τους παρόχους υπηρεσιών πιο αισιόδοξους στο τέλος του έτους. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν πιο ασταθής, αλλά υποστηρίχθηκε από μια ανθεκτική αγορά εργασίας.
Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, πολύ πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Από πλευράς κατανάλωσης, μια αδύναμη μέτρηση των λιανικών πωλήσεων Οκτωβρίου (σε όγκους) φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη στις υπηρεσίες, όπου μια παρατεταμένη τουριστική περίοδος μπορεί να θολώνει την εικόνα.
Η πορεία του 2024
Η Ελλάδα όμως πρόκειται να ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης το 2024 χάρη στα κεφάλαια του RRF, σύμφωνα με την ING. Ενώ εκτίθεται στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα κεφάλαια RFF της ΕΕ, καθώς το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο ρόλο για επενδύσεις παρά για μεταρρυθμίσεις. Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως βασικός, πιθανώς βοηθούμενος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη χαλάρωση της πολιτικής επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι εξελίξεις στην κατανάλωση θα συνδέονται με το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το σημείο, η ING εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδυνθεί, αλλά ο συνδυασμός δημογραφικών παραγόντων και έλλειψης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κατασκευές, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συσσώρευση εργατικού δυναμικού, περιορίζοντας τα περιθώρια για οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας
Η επίδοση των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι θα παραμείνει θετική. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις ήταν σταθερά θετικές τα τελευταία τρίμηνα και το 2023, με την Ελλάδα να αναμένεται να έχει έλλειμμα περίπου 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η σταθερή ανάπτυξη και η δημοσιονομική επίδοση έχουν επιφέρει τις πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις αξιολόγησης. Μετά την αναβάθμιση από την Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει πλέον δύο (η άλλη είναι από τον S&P) από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποδίδουν στο χρέος της επενδυτική βαθμίδα (με σταθερή προοπτική). Οι αγορές αντέδρασαν, ωθώντας το spread των ελληνικών ομολόγων στην περιοχή των 110 μ.β..
Πέρα από το καθαρό όφελος από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο επί του παρόντος εκτιμάται στο 1,3% το 2024.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
![ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ergazomenoi-1-600x400.jpg)
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης