Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε σήμερα ο S&P 500, με τους αγοραστές να επιστρέφουν δυναμικά στη Wall Street, κλείνοντας το κεφάλαιο της διόρθωσης των πρώτων ημερών του 2024.

UBS: Ο «χρυσός» συνδυασμός για τους επενδυτές το 2024

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,04% στις 37.856 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,23% στις 4.839 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,70% στις 15.310 μονάδες.

Ο S&P 500

Ο S&P 500 αναμετρήθηκε επιτυχώς με τα ιστορικά υψηλά των 4.796,56 μονάδων, στα οποία είχε κλείσει τον Ιανουάριο του 2022. Κατέρριψε επίσης και τις 4.818,62 μονάδες, το ενδοημερήσιο ρεκόρ του, ενώ και οι τρεις δείκτες “γύρισαν” θετικά για το 2024.

Επίσης, η σημερινή άνοδος πέτυχε να γυρίσει το πρόσημο σε θετικό και για τους τρεις δείκτες. Ο Dow κέρδισε 0,7%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,2%.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ασφαλιστική εταιρεία Travelers σημείωσε άλμα άνω του 5%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δ’ 3μηνου του έτους, ενώ η μετοχή του iRobot έχασε περίπου 40% αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα απέρριπτε την προσφορά της Amazon να εξαγοράσει την Roomba.

Το σήμα της αντίδρασης ήρθε από χτες πάντως, όταν η Apple ενισχύθηκε μετά την αναβάθμιση των μετοχών της από την Bank of America. Παρόλα αυτά, το ζήτημα των επιτοκίων παραμένει στο επίκεντρο, με την αγορά να έχει κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές από την αρχή του έτους, μετά από ένα δίμηνο ράλι ανόδου που προηγήθηκε.

«Τυπικά έχουμε τη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές όταν η Fed βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης της πολιτικής της, παρά όταν βρίσκεται σε λειτουργία σύσφιξης. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ πιο «ιδιότυπη συμπεριφορά»», προειδοποίησε ο Scott Chronert, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου της Citi.

Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να τροφοδοτούν πολλά από τα κέρδη της αγοράς το 2024, η Chronert αναμένει ότι η συμμετοχή στην αγορά θα διευρυνθεί καθώς η Fed προετοιμάζει τις μειώσεις επιτοκίων.

Τα επιτόκια

Πάντως, ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επαναφέρει τη συζήτηση για τις αυξήσεις επιτοκίων στο τραπέζι, εάν ο πληθωρισμός αντιστρέψει την τρέχουσα τροχιά του και αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

«Εταιρείες που ηγούνται στην τεχνητή νοημοσύνη ή έχουν ένα σύνολο προϊόντων που διαφοροποιείται στον τεχνολογικό χώρο, οδηγούν πολύ έντονα την αγορά. Αυτό ήταν ένα κύμα που άρχισε το περασμένο έτος και συνεχίζεται το 2024», δήλωσε ο Matt Stucky, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στη Northwestern Mutual Wealth Management.

Μιλώντας στο CNBC, ο Goolsbee επεσήμανε ωστόσο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποφασίσει για την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιθανές συνομιλίες για τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε λίγο περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση σε 3,78 εκατομμύρια μονάδες τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας το 2023 ως το χαμηλότερο έτος για πωλήσεις κατοικιών από το 1995, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Οι πωλήσεις ολόκληρου του 2023 ανήλθαν σε 4,09 εκατομμύρια μονάδες.

Αυτό έρχεται μετά από τα ισχυρά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, υποδεικνύοντας αντικρουόμενα μηνύματα για το ευρύτερο οικονομικό τοπίο. Ειδικότερα, η ερευνα Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι καταναλωτές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την οικονομία και μειώνουν τον πληθωρισμό.

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 78,8 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021, ενώ είχε αύξηση 21,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε διμηνιαία βάση, το κλίμα είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1991, δήλωσε η Joanne Hsu, διευθύντρια της έρευνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street