Στη ζώνη των 1.340 μονάδων καθηλώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και προσπάθησε τις πρώτες ώρες να κινηθεί υψηλότερα, δεν κατάφερε να ανατρέψει την πρώτη αρνητική εβδομάδα του έτους, υπό το βάρος των κινήσεων κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1.340,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.336,43 μονάδων (-0,35%) και 1.349,15 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 172,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,7 εκατ. τεμάχια αξίας 86,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. από το placement θεσμικών στη ΓΕΚ Τέρνα.

Fitch: Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το 2024

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 3.263,78 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.236,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.133,24 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε την πρώτη πτωτική εβδομάδα του έτους, με τον γενικό δείκτη να κλείνει αρνητικά κατά 0,93%. Ο FTSE 25 είχε πτώση 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,81%.

Εβδομάδα με ισχυρό χρηματιστηριακό αποτύπωμα νέων

Η σύντομη διόρθωση μετά την καταγραφή των υψηλών 10ετίας ήρθε μάλλον αναμενόμενα στο μέσον της εβδομάδας καθώς η διάχυση και το εύρος των γρήγορων αποδόσεων δεν άφησαν αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρόλα αυτά η Αγορά μετά τις δύο συνεδριάσεις ανοδικής αποφόρτισης έδειξε αντανακλαστικά απορροφώντας με άνεση την προσφορά με την βοήθεια της εσωτερικής ειδησεογραφίας.

Στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους που κινητοποιεί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα: Μετά τις ζυμώσεις στον ενεργειακό κλάδο με επίκεντρο την ΔΕΗ έρχεται η ώρα των κατασκευών με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης προϋπολογισμού 1,75 δις ευρώ την προσεχή Πέμπτη.

Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις του Ελ. Βενιζέλος σε θεσμικούς επενδυτές ενόψει της εισαγωγής του στο ΧΑ ενώ και η διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ αναμένεται να κλειδώσει άμεσα.

Αν και η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές ακολουθώντας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους κραδασμούς των ξένων αγορών γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank αλλά και των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, εγχειρήματα που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.

Τεχνική εικόνα

Η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών χωρίς να χαλάσει την τάση της αγοράς. Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των 10ετών υψηλών φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά. Η αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων ενώ οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης.

Η αναμονή της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα βρει περισσότερες αφορμές για μια πιο αποφασιστική κίνηση καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνή η ατζέντα νέων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα και η Βιοχάλκο έκλεισαν με απω΄λειες 3,43% και 3,24% αντιστοιχα, με την Quest να ακολουθεί με το δικό της -1,86%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Cenergy, Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, Motor Oil και ΟΤΕ σημείωσαν κέρδη 1,47% και 1,01% αντίστοιχα, με τις Aegean, Coca Cola, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Jumbo, Autohellas και ΟΠΑΠ να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών