Θετικά, προς τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με μετρημένα συναλλακτικά βήματα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της εβδομάδας και να συνεχίσει την καλή πορεία του νέου έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.347,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.276,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,43% στις 1.141,25 μονάδες.

Κάλυψη του χαμένου εδάφους

Η αγορά μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της εβδομάδας, απέχοντας πλέον λίγο από τις 1.352 μονάδες που άρχισε το πενθήμερο. Βέβαια, οι συναλλαγές ακόμη ορίζονται από την επιλεκτικότητα, καθώς η αγορά καλείται για ακόμη μία φορά να αναμετρηθεί με το ψυχολογικό όριο των υψηλών δεκαετίας, με την κοντινή αντίσταση να βρίσκεται στις 1.355 μονάδες.

Με τις επιχειρηματικές εξελίξεις να συνεχίζουν να κρατούν το ενδιαφέρον ψηλά, με την τελευταία φυσικά να είναι το placement θεσμικών στη ΓΕΚ Τέρνα, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επόμενες εβδομάδες το ΧΑ θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια. Εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ, αλλά και το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς θα απαιτήσουν «φρέσκα» κεφάλαια που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από την ημερήσια επίδοση της εγχώριας αγοράς.

Παρόλα αυτά, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η ελληνική αγορά έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τέτοιου μεγέθους κεφάλαια, όπως φάνηκε άλλωστε και στις προσφορές των 8 δισ. του αντίστοιχου placement της Εθνικής, αρκεί να υπάρχει η προοπτική της ανάπτυξης και των καταλυτών που θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια αγορά. Επίσης, εσχάτως η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να αυτονομηθεί θετικά από τη διεθνή αβεβαιότητα και μερικής έκτασης αναταράξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Aegean, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Coca Cola και Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, προσφέροντας στηρίξεις στην αγορά. Κοντά στο +1% είναι και οι Alpha Bank, Λάμδα και Autohellas.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Titan, Cenergy, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Jumbo και Quest, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΤΕ. Σε αρνητικά εδάφη είναι οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Βιοχάλκο, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 1,71%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών