Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά ένα κυνήγι ιδιοκτησίας, διατάσσοντας αξιωματούχους να βρουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κάποτε ανήκαν στην πρώην αυτοκρατορία του ή ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μία εντολή του Ρώσου προέδρου που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη διέθεσε χρηματοδότηση σε μια κρατική μονάδα για τη διεξαγωγή ερευνών για ακίνητα στο εξωτερικό και τη διασφάλιση της καταχώρησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ρωσίας. Το έγγραφο δεν ανέφερε το μέγεθος του προϋπολογισμού για την επιχείρηση ή τι είδους ακίνητα αναζητούνται.
Ρωσία: Πόσο κρατικό πλούτο έχει κάψει η πολεμική μηχανή του Πούτιν
Αν και δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την εντολή, το ενδιαφέρον του Πούτιν για τις πρώην αυτοκρατορικές κτήσεις είναι απίθανο να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τις φιλοδοξίες του μεταξύ των γειτονικών κρατών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέτρεψε την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Στο αποκορύφωμά της, η Ρωσική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σε εδάφη της σύγχρονης Πολωνίας και των βαλτικών κρατών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και της Φινλανδίας. Διαλύθηκε υπό την πίεση του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και της μπολσεβίκικης επανάστασης του 1917 υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Λένιν που σηματοδότησε τη γέννηση του κομμουνιστικού κράτους.
Η Σοβιετική Ένωση, που σχηματίστηκε το 1922, κάλυπτε μεγάλο μέρος της πρώην επικράτειας της αυτοκρατορίας, εξαιρουμένης της Πολωνίας και της Φινλανδίας, έως ότου κατέρρευσε το 1991 καθώς οι δημοκρατίες στη Βαλτική, τον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την κεντρική Ασία έγιναν ανεξάρτητες.
Yπενθυμίζεται πως σχεδόν τα μισά ρευστά εθνικά αποθέματα της Ρωσίας έχει «κάψει» ο Πούτιν για να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ρευστό από το εθνικό επενδυτικό ταμείο μειώθηκαν κατά 44% από τον Ιανουάριο του 2022 –όταν ξεκίνησε ο πόλεμος- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα, ενώ οι συνολικές συμμετοχές στο ταμείο υποχώρησαν κατά 12% την ίδια περίοδο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έγραψε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα μπορούσαν να διαρκέσουν μόλις ένα ή δύο χρόνια εάν η τιμή εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, υπολογίζει το Bloomberg Economics.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη